Cum petrec Crăciunul VIP-urile Sibiului - Cîmpean face sarmale, Turcan gătește salată de boeuf, iar Fodor stă acasă cu familia

Mai sunt două zile și spiritul Crăciunului se va simți în casele tuturor sibienilor. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor și al delicioaselor sarmalelor va umple casele sibienilor, inclusiv pe ale personalităților orașului. Unele dintre cele mai cunoscute ”fețe publice” din viața politică și culturală sibiană au împărtășit cu reporterii Ora de Sibiu cum vor petrece anul acesta Crăciunul și mai ale, ce bunătăți vor pregăti.

Crăciunul este una dintre cele mai așteptate sărbători din an, pentru că ea aduce de cele mai multe ori familia împreună. Această „regulă” se aplică și la cele mai cunoscute persoane din Sibiu care aleg să petreacă sărbătoarea Nașteri Domnului alături de cei dragi. Președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, Primarul Sibiului, Astrid Fodor și deputatul de Sibiu Raluca Turcan au ales ca, la fel ca în anii trecuți, să sărbătorească acasă, împreună cu familia.

Daniela Cîmpean păstrează vie tradiția

Președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, ne-a spus că anul acesta va păstra tradiția de a pregăti masa de Crăciun împreună cu fiicele sale. De la masa festivă de Crăciun nu vor lipsi sărmăluțele, care sunt specialitatea sa. „Ca de obicei, sărbătorile le petrec în familie și așteptând colindătorii. Pregătesc împreună cu fetele mele masa de Crăciun. Păstrăm tradiția prin bucatele pe care le pregătim, dar și prin obiceiul de a primi colindătorii. Ca în fiecare an, de pe masa de Crăciun nu ne lipsesc sărmăluțele, pe care le pregătim împreună, și celelalte bucate tradiționale care se servesc de obicei, asortate cu un pahar de vin roșu”, spune Cîmpean.

Cum petrec Crăciunul VIP-urile Sibiului - Cîmpean face sarmale, Turcan gătește salată de boeuf, iar Fodor stă acasă cu familia

Raluca Turcan are o rețetă specială de salată de boeuf

Deputata Raluca Turcan va petrece și ea Crăciunul acasă, la Sibiu, unde va pregăti diferite bucate de sărbătoare, ceea mai interesantă dintre ele fiind ”o altfel de salată de boeuf”. „O să gătesc mâncărurile la care mă pricep – sarmale și salată de boeuf. Sunt mâncăruri pe care le fac an de an. Salata de boeuf este ”brandul familiei”, pentru că avem o rețetă aparte, la fel și sarmalele în foi de viță de vie. Ingredientul secret al salatei de boeuf este că în loc de carne de pui sau vită pun ton în ulei, nu mai pun castraveți murați și pun puțină țelină fiartă. La desert o să cumpăr cozonac foarte, foarte bun din Piața Cibin”, spune Turcan.

 

Sarmale pe rață în oală de pământ – Rețeta directorului de la Muzeul ASTRA

Directorul Muzeului „ASTRA”, Ciprian Ștefan, va sărbători Crăciunul la țară, unde va pregăti o rețetă de familie – sarmale pe rață. „De Crăciun o să merg la țară. Sâmbătă și duminică o să fiu la Șeica Mică, iar luni ne întoarcem la Sibiu. Noi gătim sarmale pe rață în oală de pământ, este o rețetă mai veche și pe aceasta o facem în fiecare an de Crăciun. Eu particip la ce înseamnă pregătitul cărnii și la tranșatul raței, crescută la noi în curte”, spune Ciprian Ștefan.

Crăciun în familie și pentru primarul Gheorghe Roman

Primarul Mediașului, Gheorghe Roman, ne-a mărturisit că el va petrece Crăciunul în familie, la fel ca în fiecare an. Acesta nu va participa la pregătirea sarmalelor, soția fiind cea care se ocupă de „bucătărit”. „Voi petrece Crăciunul acasă, în familie. Soția se ocupă de preparate. Crăciunul pentru mine reprezintă o sărbătoare petrecută în familie, în liniște” spune Gheorghe Roman.

Alexandru Chituță, un obicei diferit de Crăciun

Dacă până acum toate personalitățile publice au ales să sărbătorească zilele de Crăciun, directorul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță obișnuiește ca în fiecare an să viziteze un oraș din Europa. Anul acesta va merge, împreună cu soția sa, la Londra. „De câțiva ani, pentru că în cea mai mare parte a anului amândoi suntem la muncă, am hotărât ca sărbătorile de Crăciun, de Revelion sau cele de Paște să le petrecem în afara țării. Anul acesta voi petrece Crăciunul la Londra. De fiecare dată când merg în străinătate, nu ezit să vizitez tot ce pot pe partea culturală, să fac poze, adică e un fel de vacanță de lucru” ne-a spus Alexandru Chituță.

Cum petrec Crăciunul VIP-urile Sibiului - Cîmpean face sarmale, Turcan gătește salată de boeuf, iar Fodor stă acasă cu familia

Pe lista locurilor pe care vrea să le viziteze anul acesta se numără Galeriile Naționale, British Museum și Muzeul de Artă Contemporană. „De fiecare dată mă întorc din concediu cu diferite publicații, cataloage, cu un fișier de fotografii cu tot ce am văzut acolo, lucruri pe care putem și noi să le împrumutăm și să le realizăm la Sibiu”, ne-a mai spus Chituță.

Ultima oră

Comentariul meu