video reportaj - unde petrec sibienii sărbătorile - crăciunul în familie principala ”destinație” a tuturor
Sursă foto: facebook/ Primăria Municipiului Sibiu

În familie sau cu prietenii, la colindat sau la căldură în compania unui vin fiert sau a unui ceai, sibienii s-au hotărât deja cum vor petrece Crăciunul. Cei mai mulți sunt de părere că spiritul Crăciunului se simte cel mai bine acasă, alături de cei dragi.

Până la Crăciun mai sunt doar trei zile, iar sibienii au început pregătirile pentru această sărbătoare. Mulți dintre ei au revenit în țară special pentru a fi alături de cei dragi. ,,Crăciunul îl voi petrece cu familia. O să stăm la masă toți, am fost plecați și acum ne-am reunit, pentru că toate sărbătorile duc acasă”, ne-a spus  Lucian Zămăcău.

„Vom petrece Crăciunul acasă, bucurându-ne de oraș. Vom fi cu familia, toți în jurul mesei și ne vom bucura de tradiții și de magia Crăciunului. Îmi place foarte mult să pregătesc bucatele împreună cu familia. Îmi ofer ajutorul și îmi place ce iese, iar de rezultatul final ne bucurăm toți”, ne-au mărturisit Andreea și Adelina.

Tradiții și obiceiuri noi la Sibiu

Raul, un tânăr sibian, ne-a povestit despre bucuria de a merge la colindat de Crăciun încă de la vârsta de 10 ani. „Suntem un grup organizat de colindători, mergem împreună la  fiecare Crăciun de când am împlinit 17 ani. Înainte mergeam doar cu prietenii”, ne-a spus acesta.

În afara tradițiilor de sărbători cunoscute de toată lumea, precum tăiatul porcului sau colindatul, unele familii și-au creat obiceiuri noi. Amalia Posa ne-a mărturisit că în familia ei există o tradiție ca în ziua de Crăciun să se joace diferite jocuri. „Ne vom juca jocuri de societate, de cultură generală și jocuri care să ne amuza, precum Catan sau Twister”.

Unii tineri preferă compania prietenilor

Tinerii sibieni sunt din ce în ce mai atrași să petreacă sărbătorile alături de prieteni. „Vreau să merg la mai mulți profesori de-ai mei să îi colindăm, mai ales la profesorul nostru de matematică care ne-a invitat special, apoi voi merge la o cabană care aparține unui prieten foarte bun de-al meu, unde își face majoratul și ne vom distra, vom bea.. cam tot ce se poate face la o cabană”, ne-a spus Răzvan.

Unii dintre cei cu care am vorbit ne-au spus că în ziua de Crăciun vor lucra, însă acest lucru nu le strică bucuria sărbătorilor. „Anul acestea voi petrece Crăciunul în Piața Mare,. Voi simți spiritul Crăciunului în zâmbetele oamenilor”, ne-a declarat Andreea Nucă, vânzătoare la una dintre căsuțele din Târgul de Crăciun.

Ultima oră

Comentariul meu