nouă din zece sibieni sunt fani fast food - nutriționist: ”nu trebuie neapărat să dăm cu piciorul la această mâncare”
Sursă foto: Azcentral

Mâncarea ”fast food” este în topul preferințelor culinare ale sibienilor. Nutriționiștii trag însă un semnal de alarmă și ne avertizează că acest tip de mâncare poate provoca dependență. 

Andreea Pavel, o specialistă în nutriție din Sibiu, declară că 9 din 10 persoane care apelează la serviciile ei ca să scadă în greutate îi spun că obișnuiesc să consume de cel puțin două ori pe săptămână mâncare fast food, iar unii dintre ei (inclusiv copii) ajung să o consume în fiecare zi. „Fast food-ul conține grăsimi nesănătoase, grăsimi saturate care satisfac papilele gustative și creează și o anumită dependență. Pe termen scurt, efectul negativ al acestor mâncăruri rele este creșterea în greutate, iar pe termen mediu și lung consumul frecvent poate duce la dezvoltarea unor boli cronice netransmisibile”, spune Pavel.

„Oamenii sunt atrași de această mâncare din mai multe motive: este foarte accesibilă, este rapidă și este mai ieftină. Dacă te plimbi pe Bălcescu, la ce ai acces cel mai rapid? Foarte greu găsești ceva sănătos – un măr, de exemplu. Mai repede ai acces la o gogoașă, care tot la ”mâncare nesănătoasă” ar trebui încadrată, deoarece este prăjită în ulei la o temperatură ridicată”, spune altă nutriționistă, Camelia Celian de la Natur House.

Sibiul oferă produse locale sănătoase

,,Dacă mergi de exemplu la un fast food cum e Super Mama, acolo dacă îți iei o shaorma fără sosuri, nu poți să spui că este un aliment foarte rău, în schimb la McDonald’s nu poți spune că ceva este bun acolo. Bine, nu pot spune că recomand să mâncăm shaorma, dar este o alternativă mult mai  bună” ne-a spus Tudor Răzvan, nutriționist din Sibiu.

Camelia Celian recomandă să folosim produsele produsele locale ca alternativă pentru mâncarea fast food. „Trebuie ținut cont de faptul că noi locuim într-o regiune care încă este extrem de prietenoasă cu noi, unde ne putem bucura din plin de legume, fructe și de o carne de calitate. Avem acces foarte ușor la o mulțime de alimente de calitate superioară, pe care le poți lua direct de la producător, mai ales în Sibiu. Ceea ce ne ajută e să avem o materie primă de bună calitate, puțin procesată, care să nu fi fost tratată cu foarte multe chimicale”, spune Celian.

Excesul și obișnuința creează probleme

Chiar dacă mâncarea fast food poate genera riscuri pentru sănătate, consumul ocazional nu este neapărat periculos, spune nutriționista. ”Nu trebuie neapărat să dăm cu piciorul la fast food – dacă îl consumi ocazional este ok, important este să nu faci exces și să nu devină obișnuință”, declară Celian.

Același lucru e valabil pentru cei cărora le este greu să scape de pofta de a mânca bucate specifice sărbătorilor de iarnă. Putem mânca orice, spune nutriționista, cu condiția să nu facem excese. „Poți să mănânci cozonac, friptură sau sarmale – ele nu te vor îngrășa, dacă există un echilibru”, declară aceasta.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică