cum să eviți să te „tiltezi” la poker și de ce este un factor atât de important în creșterea nivelului de joc

Pokerul este unul dintre cele mai complexe și solicitante jocuri de noroc. Pentru a fi un bun jucător de poker trebuie să acumulezi cunoștințe, să dezvolți strategii, să ai o rezistență fizică și psihică deosebită, atenție distributivă și să știi „să antrenezi” norocul.

Un factor decisiv pentru a fi un jucător de succes este stăpânirea emoțiilor. Toate cunoștințele și strategiile nu te vor ajuta cu nimic dacă „te lași citit” la joc. Mulți jucători se folosesc de atenția sau neatenția celorlalți participanți, punând în scenă adevărate opere de teatru pentru a-i deruta. Foarte dificil este să controlezi starea de „tilt”, una care apare în viața oricărui jucător de poker, amator sau profesionist.

Ce este Tilt-ul?

În limba engleză, Tilt înseamnă „înclinat”, „răsturnat” sau „aplecat”. El nu a fost adaptat pentru limba română, dar jucătorii de poker îl folosesc sub formele „tilt” sau „tiltare”. Practic, acesta este un sentiment straniu, un amalgam de frustrare, enervare și furie, o senzație că, orice ai face, nu vei avea câștig de cauză.

Ca factori declanșatori ai acestei stări putem enumera lipsa experienței, pierderea unor mâini succesive, bluff-uri ratate, jocul foarte agresiv sau pasiv sau faptul că pierzi toate mâinile jucate împotriva unui anumit jucător. Apariția acestei stări inconfortabile este favorizată de oboseală, o stare emoțională afectată (stres, supărare) sau probleme financiare.

cum să eviți să te „tiltezi” la poker și de ce este un factor atât de important în creșterea nivelului de joc

Unele dintre cele mai greu de digerat aspecte ale jocului de poker, live sau online, sunt Bad Beat-urile. Oricât de bun ai fi la acest joc, nu poți scăpa de situația în care vei pierde un pot în care intri cu o mână foarte puternică și, deși joci corect din punct de vedere strategic, cineva are suficientă încredere în cărțile sale pentru a te învinge pe „river”.

Nu poți evita nici situația în care o lungă perioadă de timp nu primești cărți cu care să joci. Poate cea mai stresantă situație este aceea în care, deși ai o mână foarte bună, cineva reșește să-și acopere foarte bine bluff-ul și te determină să renunți. La fel de stresantă poate fi o conexiune instabilă care nu te lasă să joci o mână bună, dar și limbajul vulgar al unor jucători.

De ce este rău să te „tiltezi”

Starea de „tilt” te plasează într-un blocaj mental în care nu mai reușești să iei cele mai bune decizii. Să continui să joci într-o astfel de dispoziție este una dintre cele mai mari greșeli la poker. Pe lângă deciziile proaste, jucătorii de la masa ta ar putea sesiza oportunitatea de a te manipula cu ușurință.

Lipsit de concentrare, nu vei mai sesiza capcanele întinse de oponenți, frustrarea și suferința te vor face vulnerabil, iar adversarii vor profita din plin.

cum să eviți să te „tiltezi” la poker și de ce este un factor atât de important în creșterea nivelului de joc

Cum să eviți efectele „tiltului”

Grav este că, în cele mai multe cazuri, nu îți dai seama când intri în această stare de blocaj. Mai mult, unii dintre jucători nu cred că ei ar putea fi afectați de aceasta. Pentru a evita efectele „tiltării” este necesar să realizezi că ești afectat de aceasta. Vei reuși pe măsură ce vei acumula experiență sau dacă vei apela la un antrenor.

Învață poker profesionist studiind jocul și atunci când nu ești la mese și vei face din ce în ce mai puține greșeli, primul pas pentru a evita „tilt-ul”! Evaluând corect poziția, puterea mâini, mărimea potului, cotele potului, modelele de pariere și stilurile de joc vei evita intrarea într-o pasă proastă. Dacă vei putea anticipa acțiunile adversarilor de la masa de poker și vei adapta strategiile pentru rezultate cât mai bune, îți vei asigura o stare de confort și relaxare.

Atunci când joci online, dacă sesizezi că starea ta mentală aste afectată, cea mai inspirată decizie este să te muți la altă masă. Dacă această strategie nu fucționează, poți face o pauză de la joc. O idee bună este să nu discuți mânile pierdute cu adversarii sau cu prietenii. Discuțiile vor amplifica frustrarea după un bad beat sau bluff și vor avea ca rezultat prelungirea stării de blocaj. Bineînțeles, atunci când ești angrenat într-un turneu de poker, părăsirea jocului nu este o soluție, dar îți poți asuma pierderea unor blinduri, perioadă în care te poți retrage pentru o pauză în care să-ți recapeți stăpânirea de sine și încrederea.

Cum poți profita de „tiltarea” unui adversar

Dacă ești suficient de atent, vei recunoaște starea de „tilt” a unui adversar. Respirația grea, rapidă sau consumul de băuturi pot deconspira o stare de blocaj. De asemenea, prea multe mâini jucate sau bet-uri care ies din tipar sunt indicii că adversarul este pe cale să piardă controlul.

Dacă vei descoperi care este punctul de la care adversarul începe să riște mai mult, să încerce cacealmale la fiecare mână sau să ceară exagerat, poți să-l plătești cu mâini mai puțin puternice, crescându-i starea de incertitudine. Mai mult, poți tu să încerci mai multe bluff-uri.    Pentru a-l face să-și iasă complet din mână, poți să deconspiri un bluff.

În jocul de poker nu există strategii câștigătoare 100%. Mai mult studiu și suficientă experiență te pot ajuta să eviți situații inconfortabile, dar și să profiți de incertitudinile celorlalți jucători de la masă. Pentru a fi un jucător de poker de succes, trebuie să dublezi norocul cu abilități și cunoștințe și să menții o stare de echilibru interior .

Ultima oră

Comentariul meu