Doi brașoveni au înșelat o femeie în vârstă de 82 de ani, din Municipiul Sibiu, după ce s-au dat drept angajați la o firmă de gaz. Femeia le-a permis accesul în casă și le-a achitat suma de 496 de lei.
„În cursul zilei de 19 decembrie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Sibiu au reținut doi bărbați, cu vârsta de 28, respectiv 63 de ani, domiciliați în județul Brașov, cercetați penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.
Cei doi brașoveni sunt bănuiți că, la data de 21 noiembrie a.c., în jurul orei 11,00, prin folosirea de calități mincinoase, prezentându-se drept angajați ai unei societăți de adminstrare a rețelei de gaz, ar fi convins o femeie în vârstă de 82 de ani, din municipiul Sibiu, să le permită accesul în locuință sub pretextul că este necesară verificarea sobelor de teracotă.
Femeia le-a permis accesul și le-a achitat suma de 496 de lei, solicitată de către cei doi bărbați ca plată a așa ziselor servicii de verificare, eliberându-i femeii o chitanță scrisă de mână, după care au părăsit locuința.
În urma discuțiilor purtate cu membrii familiei, femeia și-a dat seama că cei doi bărbați ar fi înșelat-o, sesizând în acest sens Poliția Municipiului Sibiu prin plângere scrisă.
Ca urmare a cercetărilor efectuate de către polițiștii sibieni de investigații criminale, la data de 19 decembrie a.c., s-a reușit identificarea și prinderea celor doi presupuși autori, față de care s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță.
Cercetările continuă la nivelul Poliției Municipiului Sibiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu”, transmit reprezentanții IPJ Sibiu.
Pentru a nu deveni victima infracțiunilor de înșelăciune și furt în propria locuință vă recomandăm:
Să nu permiteți accesul în casă persoanelor necunoscute care se prezintă în calitate de instalatori, electricieni, angajați ai firmelor de apă-canal, electricitate sau gaz.
De obicei, acești falși angajați sunt bărbați cu aspect îngrijit, cu vârste cuprinse între 25 – 65 de ani, care, de cele mai multe ori, poartă salopetă asemănătoare cu a firmei reale și pot prezenta legitimații false.
Când astfel de persoane se prezintă la ușa locuinței dumneavoastre, avertizați-le că veți anunța poliția, fără a le permite accesul!
De obicei, acest tip de infractori acționează în intervalul orar 08,00 – 17,00 și vizează îndeosebi apartamentele de bloc și persoanele vârstnice, de peste 70 – 75 de ani, care locuiesc singure sau care petrec mare parte a timpului singure. Aleg această categorie de persoane întrucât, pe de o parte se mizează pe capacitatea lor mai redusă de a reține detalii sau a-i recunoaște, iar pe de altă parte, se mizează pe capacitatea de rezistență fizică mai scăzută a vârstnicilor.
Acestora din urmă le recomandăm prudență, iar membrilor mai tineri din familie le solicităm sprijinul în a-i informa pe cei trecuți de o vârstă cu privire la riscurile și pericolele cu care se pot confrunta, dar și cu privire la măsurile pe care și le pot lua pentru a nu deveni victime în propria locuință.