viteza, principala cauză a accidentelor în județul sibiu - peste douăzeci de morți pe șosele anul acesta
foto: arhivă

Aproape 500 de accidente rutiere au avut loc, anul acesta, pe drumurile din județul Sibiu. Numărul evenimentelor grave a scăzut față de anul 2021, însă cifrele sunt în continuare îngrijorătoare. Douăzeci și patru de oameni au murit pe șoselele din ianuarie și până la finalul lunii noiembrie, principalele cauze ale accidentelor fiind viteza, neacordarea priorității vehiculelor și pietonilor.

Acțiunile polițiștilor de la rutieră au drept scop prevenirea evenimentelor grave din trafic, iar respectarea regulilor de circulație de către toți cetățenii ar reduce semnificativ tragediile care se întâmplă în jurul nostru. Doar în acest an, 24 de persoane și-au pierdut viețile în accidente rutiere petrecute în județul Sibiu. Deși numărul este mai mic față de anul precedent, acesta dă în continuare motive de îngrijorare.

Zeci de accidente mortale în Sibiu

Din ianuarie și până în noiembrie, pe drumurile din județul Sibiu, au avut loc 476 de accidente rutiere, 80 dintre ele fiind grave, soldate cu persoane decedate sau rănite grav. Într-un raport al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu se arată că, față de anul precedent, numărul accidentelor grave a fost în scădere. 

„În intervalul 01.01 – 27.11.2022, pe raza județului Sibiu au fost înregistrate 80 de accidente grave de circulație, respectiv cu 23 mai puține față de aceeași perioadă a anului 2021, soldate cu 24 de persoane decedate, cu 12 mai puține față de aceeași perioadă a anului 2021 și 70 de persoane rănite grav, cu 16 mai puține față de aceeași perioadă a anului 2021”, spun reprezentanții IPJ Sibiu. 

CITEȘTE ȘI: Accident mortal pe DN1 aproape de Fântânița Haiducului – Impact violent între o mașină și un TIR

CITEȘTE ȘI: Accident mortal la ieșirea din Sibiu spre Agnita – Șoferul a lovit un copac și s-a răsturnat

CITEȘTE ȘI: Accident grav în Nocrich – Patru pietoni loviți de o mașină

Cele mai multe accidente grave au avut loc din cauza vitezei neadaptate – cincisprezece la număr, soldate cu cinci persoane decedate și 12 oameni răniți grav, ceea ce reprezintă 18,75% din numărul total al accidentelor grave. O altă cauză a producerii accidentelor a reprezentat-o neacordarea priorității de trecere a vehiculelor. S-au produs 11 accidente din acest motiv, cu doi oameni decedați și zece răniți grav. În procente, asta înseamnă 13,75% din numărul total al accidentelor grave. Alte nouă accidente soldate cu un deces și opt răniți grav au avut loc din cauza neacordării de prioritate pietonilor (11,25% din totalul accidentelor grave). 

Aproape 400 de accidente în primele 11 luni ale anului

În ceea ce privește numărul accidentelor rutiere ușoare, acesta a crescut față de anul 2021. „În perioada 01.01 – 27.11.2022, la nivelul județului Sibiu, au fost înregistrate 396 accidente ușoare, cu 28 mai multe față de aceeași perioadă a anului 2021, soldate cu 532 de răniți ușor, respectiv cu 47 mai mulți față de aceeași perioadă a anului 2021”, adaugă reprezentanții IPJ Sibiu. 

În cazul accidentelor ușoare, cele mai multe s-au petrecut din cauza neacordării priorității de trecere vehiculelor. Mai exact, 61 de accident rutiere, soldate cu 78 de răniți ușor, au avut loc din această cauză. Neadaptarea vitezei a reprezentat 12,87% din numărul total al accidentelor ușoare, fiind vorba despre 51 de evenimente cu 96 de răniți ușor. Indisciplina bicicliștilor a fost, de asemenea, una dintre cauzele cele mai frecvente de producere a accidentelor anul acesta. Au avut loc 44 de evenimente ușoare soldate cu 45 de persoane rănite ușor. 

CITEȘTE ȘI: Accident pe autostradă la ieșirea spre aeroport – Patru persoane sunt rănite

CITEȘTE ȘI: Carambol cu patru mașini pe strada Cristian din Sibiu – Doi oameni sunt răniți

Pentru a preveni producerea de accidente rutiere, Serviciul Rutier Sibiu desfășoară permanent activități de educație rutieră cu toate categoriile sociale participante la trafic. Cu toate acestea, pentru siguranța tuturor participanților, se impune realizarea unor acțiuni preventive punctuale stradale, prin conjugarea eforturilor instituțiilor responsabile, administrației publice locale și ale membrilor comunității sibiene. 

Ultima oră

Comentariul meu