Cozonacul cu nucă, „vedeta” de pe masa de sărbători a sibienilor - Prețurile sunt mai mari decât anul trecut: ”Din cauza scumpirilor de la materia primă”

Mai sunt câteva zile și casele sibienilor se vor umple de mirosul de portocale și cozonaci. De sărbători, sibienii preferă cozonacii clasici cu nucă. Chiar dacă prețurile au crescut și cu 30-40 la sută, oamenii nu concep un Crăciun fără cozonac pe masă. Numărul de comenzi este însă deocamdată mai mic decât în anii anteriori.

Cozonacul cu nucă, „vedeta” de pe masa de sărbători a sibienilor - Prețurile sunt mai mari decât anul trecut: ”Din cauza scumpirilor de la materia primă”

„Categoric cei mai căutați sunt cozonacii cu nucă. Noi am oferit variante de cozonac cu ciocolată, cu vanilie, cu caramel, dar tot cei cu nucă sunt cei mai solicitați de clienți”, ne-a spus Alina Belcea, proprietarul cofetăriei ”Alina” din Sibiu. Și la „Mar & Di Căsuța Dulce Sibiu”, tot cozonacii clasici sunt cei mai doriți, urmați de cei însiropați cu coniac.

La Mariohr, sibienii pot alege din două tipuri de cozonaci, cei clasici cu nucă și cozonacul specific care poartă numele firmei. Brutăria nu duce lipsă de clienții, iar în această perioadă și comenzile sunt în floare.

Cozonacul cu nucă, „vedeta” de pe masa de sărbători a sibienilor - Prețurile sunt mai mari decât anul trecut: ”Din cauza scumpirilor de la materia primă”

Secretul unui cozonac stă în frământat

Daniela Mihoc a decis anul acesta să își împărtășească pasiunea pentru gătit cu publicul. Ea este cea care gătește cozonacii pentru întreaga familie în fiecare an, iar acum a prins curaj și a publicat un anunț pe OLX. Întrebată care este secretul unui cozonac reușit, aceasta ne-a spus că trebuie să ținem cont de mai multe lucruri.

Cozonacul cu nucă, „vedeta” de pe masa de sărbători a sibienilor - Prețurile sunt mai mari decât anul trecut: ”Din cauza scumpirilor de la materia primă”

„Eu le fac pe modelul clasic cu nucă, cacao, stafide, rahat. Secretul unul cozonac reușit este să fie frământat cu ulei și să fie frământat minim o oră jumătate-două, la mână, fără robot. Am încercat și cu robotul și nu mi-a plăcut. De asemenea, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei”, ne-a spus Daniela.

Cozonacii sunt mai scumpi decât anul trecut

Anul acesta prețurile la cozonaci sunt mai piperate, iar oamenii aleg să își cumpere mai puține produse de patiserie. „La noi cozonacul de un kg costă 65 de lei, față de 50 cât era anul trecut. Au scăzut comenzile, motivul principal ar fi faptul că au crescut toate prețurile și oamenii își limitează cheltuielile. Nu a scăzut neapărat numărul de comenzi, ci cantitatea comandată per client. Dacă anii anteriori își cumpărau două-trei cutii de prăjituri și doi cozonaci, anul asta s-au limitat la o cutie de prăjituri și un cozonac”, ne-a spus Alina Belcea.

Cozonacul cu nucă, „vedeta” de pe masa de sărbători a sibienilor - Prețurile sunt mai mari decât anul trecut: ”Din cauza scumpirilor de la materia primă”

„Un cozonac simplu este 60 de lei, iar unul mai complex cu coniac și diferite creme 100 de lei. Anul trecut un cozonac simplu 40 de lei. Prețurile sunt mai mari anul acesta din cauza prețurilor foarte-foarte mari la materia primă. Anul trecut un cozonac simplu era 40 de lei. Comenzile au scăzut mult, nu ca număr, ci cantitatea de produse comandate a scăzut. Lumea în perioada asta nu mai face comenzi cum se făceau acum doi-trei ani, înainte de pandemie, dar trebuie să fim pregătiți pentru că acum vin și cumpără direct, fără comenzi. Acest lucru se întâmplă la toate cofetăriile, dar măcar reușim să supraviețuim într-un final”, ne-a spus o altă producătoare, Marcela Verniceanu. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică