porcii de crăciun și cârnații, prețuri piperate în sibiu - și la magazinele din piață sunt mai scumpi

Preparatele gătite din carne de porc sunt nelipsite de pe majoritatea meselor sibienilor. Mulți aleg să cumpere un porc întreg de la crescătorii locali, mai degrabă decât să cumpere de la magazine, pe principiul că porcul crescut la țară e mai sănătos. Prețurile au crescut față de anii trecuți, însă asta nu i-a împiedicat pe sibieni să cumpere un porc crescut la țară.

Porcii au fost la mare căutare în Sibiu și anul acesta, cu toate că prețul pe kilogram a crescut cu cel puțin trei lei față de anul trecut. Dacă anul trecut sibienii puteau cumpăra un porc de 140 de kilograme cu aproximativ 1.700 lei, anul acesta un porc cu aceeași greutate costă 2.100 lei.

Prețul la kilogramul de carne al porcilor scade cu cât greutatea acestuia este mai mare. De exemplu, un porc sub 100 de kilograme, care este considerat mai fraged, are prețul cel mai ridicat, și anume de 15 lei/kilogram. La porcii mai mari, care ajung la aproape 200 de kilograme, prețurile oscilează între 13 și 14 lei pe kilogram. Anul trecut, prețurile erau mai scăzute, un kilogram costând între 10 și 12 lei, însă odată cu scumpirea porumbului și a concentratelor, fermierii sibieni au mai adăugat la preț câțiva lei.

Ștefan este unul dintre fermierii din Sibiu, care astăzi mai avea doar un porc de vânzare – pe ceilalți a reușit să-i vândă până azi. „Este foarte mult de muncă și nu știu dacă se mai merită să crești porci cu scumpirile de acum. Cei mai mici sunt mai scumpi, pentru că trebuie să le pregătești mâncare ca tot timpul să fie caldă, plus că mai trebuie să le faci și tratamente”, spune crescătorul.

porcii de crăciun și cârnații, prețuri piperate în sibiu - și la magazinele din piață sunt mai scumpi

Și cârnații sunt mai scumpi anul acesta. La Bătrânu Sas un kilogram de cârnați afumați care anul trecut costa 46 lei kilogramul, anul acesta costă 52 lei. „Cârnații afumați sunt cei mai căutați în perioada asta. S-au scumpit cu 7% față de anul trecut”, spune administratorul magazinului. În piață, însă, prețurile la cârnați sunt asemănătoare sau mai mici. În Piața Cibin, un kilogram de cârnați de casă afumați costă 32 lei, toba costă în jur de 29 lei, iar kilogramul de caltaboș 30 lei. La un alt magazin prețurile sunt într-adevăr mai mari, cârnații de casă ajungând la 42 lei kilogramul, iar cârnații de porc afumați la 34 lei.

Un producător local din Rășinari vinde cârnați afumați cu lemn de fag cu 40 lei kilogramul. Acesta spune că a mărit prețul cârnaților cu 20-30 % față de anul trecut, din cauza scumpirii cărnii proaspete de porc.

Ultima oră

Comentariul meu