Focar de pestă porcină - Unsprezece localități din Sibiu afectate

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.), condus de prefectul judeţului Sibiu, domnul Mircea Dorin Creţu, a aprobat vineri, 16 decembrie, în unanimitate, decizia privind aprobarea planului de măsuri pentru controlul bolii pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării oficiale a acesteia la un mistreţ vânat în fondul de vânătoare Nr. 37 Pelişor, gestionat de către AJVPS SIBIU.

În fondul de vânătoare în care s-a declarat boala a fost stabilită zona afectată, formată din zona infectată şi zona tampon, cu o raza de 13 km de la caz (zonă infectată de minim 8 km + zonă tampon de 5 km), compusă din:

  • Zona infectată cuprinde localităţile: Nemşa, Alma Vii, Metis, Zlagna, Apos, Bârghiş, Ighişu Vechi, Vecerd, Ghijasa de Sus, Beneşti şi Răvăşel din judeţul Sibiu;
  • Zona tampon, localităţile: Salcău, Mihăileni, Moardăş, Motiş, Moşna, Coveş, Vard, Alţâna şi Ghijasa de Jos din judeţul Sibiu;
  • Fondurile cinegetice aflate în zona infectată sunt: F.C. 37 Pelişor, F.C. 30 Moşna, F.C. 38 Alţâna din judeţul Sibiu.
  • Fondurile cinegetice aflate în zona tampon: F.C.35 Biertan, F.C.40 Agnita, F.C. 36 Iacobeni, F.C. 31 Aţel, F.C.26 Şeica Mare şi F.C. 29 Valea Viilor din judeţul Sibiu.

Nerespectarea prevederilor deciziei reprezintă încălcarea legii şi se sancţionează în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 984/2005 cu modificările ulterioare.

De asemenea, având în vedere dinamica evoluţiei pestei porcine africane, pentru prevenirea apariţiei şi răspândirii bolii sunt recomandate următoarele:

  • Înştiinţarea medicului veterinar arondat, în situaţia în care se constată modificări ale stării de sănătate a animalului,
  • Înştiinţarea medicului veterinar, în cazul în care după sacrificarea tradiţională a porcului în gospodărie se constată modificări la organe şi ţesuturi, respectiv, splina mărită în volum şi de culoare vişinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte hemoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală şi toracică,
  •  În situaţia în care porcul, ante şi post mortem, nu prezintă modificările menţionate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticarea Trichinelozei. Cu menţiunea că examenul trichineloscopic se efectuează de către medicii veterinari de libera practică, organizaţi în condiţiile legii (cabinete medicale veterinare), care funcţionează în localităţile judeţului, după programul afişat la sediul acestora.

Ultima oră