zeci de polițiști trimiși în judecată pentru că au dat permise auto pe bani
foto: arhivă

 Al cincilea dosar de corupție legat de eliberarea permiselor de conducere a fost finalizat, 25 de persoane, între care și angajați MAI fiind trimiși în judecată de DNA. A fost pus sechestru pe zeci de ceasuri de lux, imobile, bijuterii și pe sume impresionante de bani aparținând unui inculpat.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), cel de-al cincilea dosar privind fapte de corupție în legătură cu eliberarea permiselor auto de SPCRPCÎV Suceava a fost finalizat de procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava, relatează Mediafax.

În acest dosar au fost trimiși în judecată 25 de inculpați, între care angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori și intermediari ai școlilor de șoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducător auto unui număr de 70 de candidați, în cursul lunii septembrie 2020.

Și acest dosar a fost disjuns, având în vedere dimensiunea infracțională și numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare.

DNA transmite că în acest moment, se mai desfășoară cercetări pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului, urmărirea penală continuând într-un dosar separat.

În acest dosar, privind doar fraudarea probei teoretice, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate Radu Ionuț Obreja, comisar șef de poliție, la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul SPCRPCIV Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, instigare la spălarea a banilor, precum și Gheorghe Ionuț Perijoc, la data faptelor agent de poliție în cadrul MAI – Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată.

Alte 23 persoane fizice, între care administratori ai unor școli de șoferi, instructori auto, etc., au fost trimiși în judecată pentru comiterea unor infracțiuni de complicitate la luare de mită și spălare a banilor, comise în formă simplă și continuată.

„În perioada 7 – 18 septembrie 2020, inculpatul Obreja Radu, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul inculpatului Perijoc Gheorghe Ionel, ar fi primit, cu titlu de mită, de la un număr de 70 de candidați, suma totală de 118.000 euro, pentru a îndeplini un act contrar îndatoririlor de serviciu, respectiv să comunice candidaților răspunsurile corecte aferente examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere sau să permită acestora să pătrundă în sala de examinare cu echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio/video utilizate. În perioada 2017 – 2020, inculpatul Obreja Radu a determinat mai multe persoane din anturajul său (cercetate în prezenta cauză) ca, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a sumelor de bani obținute în modalitatea de mai sus, să dețină, să schimbe, să transfere sau să folosească sumele totale de 1.330.000 euro și 246.500 lei. De asemenea, persoanele respective ar fi încheiat acte juridice, în temeiul cărora au achiziționat pe numele lor, dar pentru inculpatul Obreja Radu-Ionuț mai multe bunuri imobile (terenuri, apartamente, case sau spații comerciale în valoare totală aproximativă de 1.809.465 euro) și bunuri mobile (trei autoturisme, în valoare totală aproximativă de peste 80.000 euro)”, arată DNA în rechizitoriul întocmit.

A fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra următoarelor sume de bani și bunuri aparținând inculpatului Radu Ionuț Obreja, după cum urmează 123.220 euro, 1.003 dolari americani, 180 lire sterline și 107.900 lei, ridicate de la domiciliul său. A fost pus sechestru, de asemenea, pe 46 de bunuri imobile (apartamente, terenuri, spații comerciale), trei autoturisme, 21 de ceasuri de lux, bijuterii (36 de piese).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.

Ultima oră

Comentariul meu