salarii bani

În doar trei luni de zile, guvernanții au reușit să producă atâta confuzie încât nimeni nu mai înțelege nimic, probabil că nici ei.

Oficial, programul „Rabla pentru becuri” nu va mai fi lansat în acest an. Și totuși, inexplicabil, Guvernul îl finanțează, scrie Digi24.

A alocat 400 de milioane de lei pentru înlocuirea becurilor vechi care ar trebui cheltuiți până la finaulul acestei luni. Dar cum să fie cheltuită această sumă imensă, dacă programul nu există!? O dilemă la care politicienii nu se gândesc dar pentru care analiștii au un singur răspuns: Rabla pentru becuri este doar o măsură populistă a guvernanților, vânturată în spațiul public pentru a aduna capital electoral.

În trei luni de zile guvernanții au reușit să producă atâta confuzie încât nimeni nu mai înțelege nimic. În septembrie românii au început să primească facturi tot mai mari la energia electrică. Grijuliu, Guvernul a venit și cu soluția salvatoare: toate becurile vechi cu incandescență vor fi înlocuite cu becuri led, pe cheltuiala statului. Sigur pe el, ministrul mediului anunța și când va fi lansat programul.

Tanczos Barna, ministrul mediului, la data de 4 octombrie 2022: Noi am postat pe site pe 28 septembrie, cel târziu la sfârșitul lunii octombrie poate fi lansat programul, cel târziu.

Totul a fost doar un bluf, spun analiștii. Imediat după acel moment, guvernanții și-au dat seama subit că Administrația Fondului pentru Mediu ar avea nevoie de un soft nou pentru a putea implementa acest program. Iată că după trei luni softul încă nu este gata și nimeni nu știe când va fi, nici măcar șeful instituției. Ne anunță relaxat că nu a fost încropit caietul de sarcini pentru noul soft. Urmează licitația, eventuale contestații, achiziția efectivă apoi implementarea și apoi… vom mai vedea.

Laurențiu Neculaescu, președinte AFM: Este greu să vă spun o dată fixă pentru că depindem de niște termene care țin de achiziții publice, vom vedea, vom avea contestații, nu vom avea contestații, nu pot să vă spun acum cât va dura procedura de achiziție publică, probabil elaborarea softului va dura undeva două, trei luni de zile, dar perioada de desfășurare efectivă a unei achiziții publice nu pot să vă spun cât va dura, pentru că e în funcție de ce se va întâmpla la momentul respectiv.

Astfel autoritățile au blocat inutil sute de milioane de lei, bani care puteau fi folosiți la alte programe ale Administratției Fondului de Mediu. Sau, putem face și noi un exercițiu de imaginație pentru a vedea pe ce se pot cheltui 400 de milioane de lei în România: printre altele, 15 kilometri de autostradă în zona de câmpie, 20 de creșe mari cu o capacitate de peste 100 de copii, un spital mai mare decât cel construit de la zero în Mioveni, sau se pot cumpăra 40 de tramvaie noi. Acum așteptăm să vină anul 2023, când pe lângă suma reportată de anul acesta, programul Rabla pentru becuri va primi și alte fonduri. Doar că, nimeni nu știe când va deveni totul funcțional.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică