Primăria nu poate cumpăra terenul fostei baze Tursib - Proiectul, respins din cauza consilierilor PNL

În luna septembrie a acestui an, pe masa consilierilor locali a ajuns un proiect de hotărâre ce prevedea achiziționarea unui teren de pe Calea Dumbrăvii, parte din fosta bază Tursib, pe care municipalitatea intenționează să construiască un campus pentru învățământul dual. La acea vreme, proiectul a fost votat în unanimitate, astfel că s-a trecut la pasul următor, cel al negocierilor asupra prețului la care să se facă achiziția. Nouă milioane de euro ar fi costat bucata de 2,7 hectare de teren, astfel că a fost inițiat un nou proiect de hotărâre pentru a vota prețul de cumpărare. Proiectul însă a fost respins în ședința Consiliului Local Sibiu de joi, iar asta fiindcă nu a primit voturi suficiente. Consilierii din partea PNL s-au abținut la vot, fără să justifice motivul care a stat la baza acestei decizii. În schimb, explicații au venit pe Facebook, de la Adrian Bibu.

După ce consilierii locali și-au dat, în luna septembrie, acordul pentru a cumpăra terenul de 2,7 hectare, municipalitatea a început demersurile în vederea achiziționării. CMB SMART EVAL este firma care a întocmit raportul de evaluare prin care a fost stabilită valoarea de piață a terenului. Municipalitatea a început apoi negocierile cu Tursib, iar în urma acestora, prețul stabilit de comun acord a fost de 44.812.028 lei (fără TVA) adică aproximativ 9 milioane de euro. Plata ar fi urmat să se facă eșalonat, până la finele semestrului I al anului 2024.

Primăria nu poate cumpăra terenul fostei baze Tursib - Proiectul, respins din cauza consilierilor PNL
Sursa: Captură Maps

Proiectul a fost blocat de consilierii PNL

Proiectul de hotărâre care prevedea achiziționarea terenului la prețul de 9 milioane de euro a ajuns joi pe masa consilierilor locali și a fost respins. A primit 8 abțineri și 14 voturi „pentru” (era nevoie de 16 voturi „pentru” ca să fie aprobat). Cei care s-au abținut la vot sunt consilierii PNL, care nu au dorit să comenteze decizia.

Viceprimarul Sibiului, Corina Bokor, a luat cuvântul după vot, spunând că rezultatul este unul surprinzător, având în vedere că, în ședința din septembrie, toți consilierii votaseră favorabil proiectul „Cu toate că în luna septembrie în Consiliul Local a fost aprobat cu unanimitate de voturi achiziționarea acestui teren, este surprinzător faptul că acum grupul PNL votează cu abținere pentru achiziționarea unui teren foarte necesar în dezvoltarea unui proiect de interes public”, a spus Bokor.

Consilierii USR au susținut proiectul și, înainte de vot, au felicitat administrația locală pentru decizia de a cumpăra terenul fostei baze Tursib. „Noi, grupul consilierilor USR, am susținut încă de la început această soluție și felicităm administrația locală pentru că face această primă achiziție a terenului Tursib. Prețul este bun pentru ambele părți implicate în tranzacție și va fi un beneficiu foarte bun pentru Sibiu. Chiar dacă proiectul vine după efortul financiar al construcției stadionului, este necesar și util. Sper să reușim să achiziționăm și celălalt teren, iar în câțiva ani să avem aici ceva construit care să aducă plus valoare sibienilor”, a declarat Ionuț Ghișe (USR) chiar înainte de vot.

Adrian Bibu: „Consilierii liberali susțin achiziționarea terenului, însă în condiții clare”

Adrian Bibu, liderul grupului consilierilor din partea PNL, a scris, pe Facebook, chiar în timpul ședinței de ce s-au abținut de la vot. Acesta spune că e nevoie de mai multe detalii privind planurile municipalității cu acest teren și, de asemenea, Tursib ar trebui să spună ce va face cu banii pe care îi va primi în urma tranzacției. 

„Consilierii PNL au decis să se abțină astăzi la votul cu privire la achiziționarea de către Primăria Municipiului Sibiu a peste 27.000 mp din fosta bază „Tursib” de pe Calea Dumbrăvii. Nu fiindcă liberalii ar considera că subiectul este neimportant, ci tocmai fiindcă însemnătatea acestui demers necesită o abordare diferită. Consilierii PNL Sibiu au solicitat cu cel puțin o săptămână înaintea ședinței Consiliului Local câteva lămuriri din partea partenerilor politici, considerând că o inițiativă de peste 9 milioane de Euro trebuie tratată cu maximă seriozitate. Sibienii sunt îndreptățiți să știe ce planuri are Municipalitatea în legătură cu terenul respectiv, ce planuri are la rândul său „Tursib” cu banii pe care îi va încasa și dacă sunt cheltuieli programate care vor avea de suferit ca urmare a alocării de la bugetul local a celor peste 9 milioane de Euro. Consilierii liberali susțin fără rezerve achiziționarea terenului fostei baze Tursib, însă în condiții clare. Vom vota de îndată ce Municipalitatea și partenerii politici din Consiliul Local Sibiu vor aduce lămuririle necesare”, se arată pe pagina de Facebook a lui Adrian Bibu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică