fata care a murit în accident la hula bradului a salvat vieți - rinichii ei au ajuns la doi tineri români 

Cristina, adolescenta în vârstă de 15 ani care a murit la începutul acestei luni în urma unui accident rutier petrecut la Hula Bradului, în județul Sibiu, unde au decedat și părinții și sora ei, a reușit să salveze mai multe vieți, asta fiindcă rudele din Spania au fost de acord să îi doneze organele. Cătălina și Mario sunt cei doi tineri români care au primit rinichii fetei din Gran Canaria. 

Decesul Cristinei Rodriguez nu a fost în zadar, asta au spus rudele din Gran Canaria care, sfătuite de medicii din Sibiu, au luat decizia să doneze organele fetei. Adolescenta de 15 ani s-a prăpădit, împreună cu părinții și sora ei, în urma accidentului de la Hula Bradului. 

VEZI AICI DETALII DESPRE DONAREA DE ORGANE

Cătălina și Mario, cei doi tineri la care au ajuns rinichii fetei din Spania

Pentru Cătălina, o mare parte din cei 21 de ani ai săi au fost un chin. S-a născut cu o malformație la coloană, care a făcut-o să ajungă des în spital, notează stirileprotv.ro. Din pricina acestei condiții a dezvoltat și insuficiență renală, iar de opt ani era dependentă de dializă. Acum a primit un rinichi nou. „Ca orice mamă, stai agățat acolo de speranță, că știți cum se spune, că speranța moare ultima. Sperăm să îi schimbe viața, să aibă mai multă libertate, să își trăiască viața de tânăr la 21 de ani. Are și ea pasiuni, îi place să picteze, să danseze”, spune Elena Negru, mama Cătălinei. 

Și Mario speră că va putea fi un adolescent ca toți ceilalți. Are 17 ani, și de doi suferea de insuficiență renală cronică. În fiecare săptămână, trei zile, câte șase ore, era la spital, pentru dializă. „Era complicat, pentru că trebuia și regim, bineînțeles. Și apă foarte puțină, pentru că el nu mai urina. Mulțumim celor care au făcut lucrul acesta, să doneze organele”, a spus Rodica, mama lui Mario. 

Spania, țara cu cele mai multe donări de organe din lume

În urma prelevării organelor, rinichii fetei din Gran Canaria au ajuns la Institutul pentru Transplant din Cluj-Napoca. Ficatul, țesutul osos, corneea și ligamentele vor ajuta, de asemenea, alți pacienți români. Inima a mers în Germania, iar plămânii în Elveția, deoarece la noi nu au fost găsiți pacienți compatibili. 

DETALII DESPRE ACCIDENTUL DE LA HULA BRADULUI, AICI

În România, în 2022, s-au efectuat 84 de prelevări de organe, în 2021 au existat doar 47 de donatori, iar în 2020, 66 de donatori. Înainte de pandemie, numărul era mai mare, și anume 85 de donatori în 2019. 

Spania, țara în care locuia tânăra decedată la Hula Bradului ale cărei organe au fost recoltate, este țara cu cea mai mare rată de donatori de organe din lume. Sunt de aproape zece ori mai mulți decât în România. 

Sursa: stirileprotv.ro 

Ultima oră

Comentariul meu