Locațiile din care poți cumpăra legal artificii la Sibiu - Șase puncte de vânzare în oraș

Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar în bugetul de cumpărături al multor români apare în perioada asta o linie pentru ”articole pirotehnice” – mai exact, pocnitori, petarde și artificii. De unde putem cumpăra aceste articole și cum putem să le folosim fără să ne punem în pericol viețile nouă și celor din jur?

Ce avem voie să cumpărăm?

Legea împarte articolele pirotehnice în trei categorii: de divertisment (marcate cu simbolurile F1, F2 ,F3 sau F4), de scenă – marcate cu simbolul T1 sau T2 – și pentru alte scopuri decât divertisment și scenă. Acestea din urmă sunt marcate cu simbolul P1 sau P2.

Cei care vor să cumpere și să folosească asemenea articole trebuie să știe că pot deține și utiliza două tipuri: articole de divertisment din categoria F1, cu un nivel scăzut de risc și un nivel scăzut de zgomot (focuri bengale, mini pocnitori, scântei, pocnitori cu confetti, bobițe explozive etc.), precum și articole din categoria P1, care pot fi utilizate doar în scopuri tehnice – pentru îndepărtarea animalelor sălbatice din apropierea fermelor de animale, la producția de autovehicule etc.

Unde puteți găsi materiale pirotehnice în Sibiu?

Articolele pirotehnice acceptate, din categoria F1 și P1, pot fi găsite în magazine care au obținut autorizația de la ITM și IPJ Sibiu. În acest sens au fost eliberate 14 vize anuale, 8 dintre acestea pentru unități din județul Sibiu, iar alte 6 pentru unități în municipiul Sibiu.

Hypermarketurile Metro, Carrefour și Auchan sunt trei dintre cele șase locații din municipiul Sibiu în care pot fi cumpărate aceste articole. Celelalte trei sunt situate pe strada Semaforului, pe strada Rahovei și în Piața Cibin lângă hala de lactate.

Prețurile sunt accesibile, iar acestea încep de la 2 lei și pot ajunge până la un maxim de 40 de lei. Majoritatea articolelor sunt pocnitori chinezești, inofensive pentru cei care le folosesc, artificii de mici dimensiuni, fumigene, iar cele mai scumpe sunt artificii de tip rachetă (n.r. ce pot fi folosite doar în scopuri tehnice – categoria P1). 

„Comercializarea de către vânzătorii ambulanți e interzisă”

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu atenționează că persoanele care sunt interesate de achiziționarea de articolelor pirotehnice trebuie să facă acest lucru doar din magazinele specializate, să se asigure că au înțeles foarte bine modul de utilizare și că nu pun în pericol alte persoane. „Comercializarea acestora de către  vânzătorii ambulanți e interzisă, iar în situația în care cumpărătorul recurge la această soluție trebuie să cunoască faptul că există posibilitatea ca acestea să nu fi fost păstrate în condițiile indicate de producător și să asigure funcționarea normală a articolelor achiziționate” transmite Roxana Badea, purtătorul de cuvânt al ITM Sibiu.

Vânzarea către minori se pedepsește cu închisoarea

Cei care nu respectă prevederile legale pot fi sancționați dur, iar comercianții care vând articole pirotehnice către minori sau altele decât cele prevăzute în categoriile F1 și P1 sau efectuează orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept pot fi pedepsiți cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Pentru aruncatul petardelor, amenzi de la 1000 la 7500 de lei

Pe de altă parte, pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1, cum ar fi petardele „Piccolo” și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale ce pot ajunge de la 1000 până la 7500 de lei.

Locațiile din care poți cumpăra legal artificii la Sibiu - Șase puncte de vânzare în oraș

Citește și: Soluția veterinarilor sibieni pentru animalele care sunt terorizate de petarde – Le sedăm cu suplimente alimentare pe bază de valeriană

Ultima oră

Comentariul meu

Publică