După ce tocmai a oferit una din cele mai interesante faze a grupelor văzută vreodată la o Cupă Mondială, cu un format testat care a captivat sute de milioane de fani, FIFA se confruntă acum cu perspectiva de a regândi totul.
Forul mondial riscă să aibă parte de două săptămâni de meciuri monotone și meciuri de slabă calitate, plus posibilitatea unor controverse nedorite, în timp ce încearcă să găzduiască 48 de echipe la ediția din 2026 din America de Nord, relatează Mediafax.
Aceasta înseamnă că organismul care guvernează fotbalul mondial regândește formatul pentru următoarea Cupă Mondială, deoarece planurile lor inițiale de a avea 16 grupe de câte trei echipe în prima fază, cu două din fiecare avansând în etapa următoare, par acum periculos de plictisitoare, precum și cu un potențial comportament nesportiv.
Așa cum stau lucrurile acum pentru 2026, când Canada, Mexic și SUA vor găzdui împreună Cupa Mondială, există riscul de a avea multe meciuri „moarte” – de exemplu, dacă ultimul meci din grupă ar fi între două echipe care au obținut deja câte o victorie și, prin urmare, sunt deja calificate.
FIFA a recunoscut, la începutul acestui an, că este îngrijorată de posibilitatea unor rezultate inventate, în care două echipe ar putea obține un rezultat pozitiv pentru ambele, care ar elimina echipa din a treia grupă care nu joacă. „Este o problemă care a fost ridicată”, a declarat vicepreședintele FIFA, Victor Montagliani, în martie.
În formatul din 2026, cele 48 de echipe sunt reduse la 32 după faza grupelor, iar apoi turneul devine unul eliminatoriu.
Formatele alternative sunt acum pe masă, urmând ca anul viitor Consiliul FIFA, cabinetul atotputernic al organizației, să decidă.
Acestea sunt, potrivit lui Arsene Wenger, șeful departamentului de dezvoltare a fotbalului la nivel mondial al FIFA, 12 grupe de patru echipe, cu cele mai bune echipe de pe locul trei avansând alături de primele două clasate, sau o altă opțiune de a împărți Cupa Mondială în două jumătăți separate de 24 de echipe, fiecare având șase grupe de câte patru echipe. Câștigătoarea fiecărei jumătăți de tablo s-ar întâlni în finală.
Având în vedere cât de dramatice și interesante s-au încheiat unele dintre grupele de patru echipe în Qatar, aceasta pare o propunere mai viabilă.
Dar acest lucru va însemna o creștere substanțială a numărului de meciuri. Cupa Mondială cu 32 de echipe din Qatar are un total de 64 de meciuri, încheiate în 29 de zile, iar, deocamdată, finala din 2026 va avea 80 de meciuri în 32 de zile.
Cu grupe de patru echipe, ar fi 104 meciuri, ceea ce ar necesita cel puțin o săptămână în plus.
În acest caz, FIFA riscă să încline echilibrul delicat al entuziasmului atotcuprinzător de care a dat dovadă Cupa Mondială din Qatar într-o afacere prelungită, care își pierde strălucirea odată cu diluarea calității divertismentului.
Cu toate acestea, mai multe meciuri ar însemna mai mulți bani din drepturile de televizare și, având în vedere că Cupa Mondială aduce aproximativ 90% din veniturile FIFA, conducătorii acesteia vor fi tentați.
Cupa Mondială din Qatar a obținut 7,5 miliarde de dolari din drepturi și venituri din sponsorizări, cu un miliard mai mult decât pentru turneul final din 2018 din Rusia, a declarat FIFA luna trecută, conform Reuters.