ce pot face sibienii cu centralele termice ieșite din uz - centrele de reciclare le cumpără la preț de fier vechi
Sursă foto: Playtech.ro

Sibienii care au acasă centrale termice mai vechi de zece ani și vor să le schimbe pot „scăpa” în acest moment de ele printr-o singură metodă – le pot duce la un centru de colectare a deșeurilor. 

Durata normală de viață a unei centrale termice de apartament, spune un reprezentant al firmei Media Ringer Sibiu, este de 10 ani. Dacă proprietarii fac reviziile periodice la timp, durata de viață poate crește. ”Avem centrale care sunt montate și de 20 de ani”, declară acesta.

Odată ce perioada de viață a unei centrale s-a încheiat, cei care vor să le schimbe pot să le ducă la un centru de colectare de fier vechi. ”Dacă omul vrea să scape de ea, noi o ducem la centrul de colectare. Altceva nu prea are ce să facă”, spune Radu, angajat al S.I.V. TERM S.R.L.

Centrele de colectare le plătesc la kilogram

Centrul de colectare Remat Sibiu le oferă sibienilor care vor să scape de centralele termice vechi două posibilități. „Noi putem mergem să le luăm direct de la ei, dacă ne contactează, sau le pot aduce direct la centru și atunci primesc 50 de bani/kg. Sunt destul de mulți cei care aduc, nu numai centrale, ci și alte obiecte de uz casnic”, ne-a spus Gogu Mihuțescu, angajat al centrului.

Un alt centru la care sibienii pot să ducă centralele termice la care vor să renunțe este „Deny Util Com”. Acesta oferă 70 de bani/kg, cu condiția ca proprietarii să le aducă personal – centrul nu le preia de la domiciliul clienților. Astfel, pentru o centrală care cântărește 46 de kilograme, se pot lua între 23 și 32 de lei.

Firmele care distribuie centralele termice de apartament în Sibiu nu au în acest moment oferte de tipul ,,buy back”, prin care să preia centralele vechi și să ofere clienților o compensație la achiziționarea uneia noi. În același timp, posibilitatea introducerii centralelor termice în programul ,,Rabla pentru electrocasnice”, menționată recent de ministrul Energiei, este apreciată pozitiv de reprezentanții acestor firme. „Este bine venită această idee, iar noi o să colaborăm, cum am făcut-o și până acum cu partenerii noștrii locali. Cred că o compensație rezonabilă ar fi de maxim 150 de lei”, ne-a declarat Sandu Văileanu, director de vânzări la Motan, firmă ce distribuie centrale în Sibiu de 20 de ani.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. daca ti-o desfaci singur gasesti in interior cupru si alama..iar daca o vinzi faci vreo 300 lei.