Primăria cumpără terenul fostei baze Tursib pentru construcția unui campus - Costă nouă milioane de euro
Sursa: Captură Maps

Municipalitatea cumpără o bucată de teren de pe Calea Dumbrăvii, unde se află fosta bază Tursib, pentru a construi acolo un campus pentru învățământul dual. În ședința ordinară din septembrie, consilierii locali și-au dat acordul pentru cumpărarea acestui teren, iar acum, în ședința din decembrie, își vor da votul din nou – pentru suma la care să se facă achiziția. 

După ce consilierii locali și-au dat, în luna septembrie, acordul pentru a cumpăra terenul de 2,7 hectare, municipalitatea a început demersurile în vederea achiziționării. CMB SMART EVAL este firma care a întocmit raportul de evaluare prin care a fost stabilită valoarea de piață a terenului, aceasta fiind de 44.474.790 lei, adică 9.052.840 de euro. 

Negocieri la preț 

Municipalitatea a început apoi negocierile cu Tursib, iar în urma acestora, prețul a crescut ușor. Astfel, de comun acord, s-a stabilit ca terenul să fie achiziționat de primărie la prețul de 44.812.028 lei (fără TVA) adică aproximativ 9 milioane de euro. Vânzătorul, adică Tursib, va suporta costurile pentru cheltuielile notariale, cele de intabulare și cele privind PUZ-ul. Plata se va face eșalonat, până la finele semestrului I al anului 2024.

Contractul de vânzare-cumpărare va fi semnat de viceprimarul Sibiului, Corina Bokor.  

Campus pe fosta bază Tursib 

În luna septembrie, primarul Astrid Fodor a declarat că municipalitatea vrea să construiască pe terenul acesta un campus pentru învățământul dual. În raportul de specialitate, atașat proiectului de hotărâre ce va ajunge pe masa consilierilor locali în ședința de joi, se menționează, de asemenea, că achiziția terenului este „oportună”. 

„Achiziția imobilului-teren cu construcții este oportună  având în vedere posibilitatea dezvoltării unor proiecte proprii ale Municipiului Sibiu, de interes public local, ținând cont de locația terenului, fiind situat într-o zonă ușor accesibilă pentru cetățenii orașului, precum și forma, dimensiunile și suprafața acestora. De asemenea, ținând cont de specificul municipiului Sibiu și de gradul de dezvoltare al acestuia, disponibilitatea de teren aflat în proprietate publică/privată a municipiului este limitată și fragmentată, cu precădere în zona de extravilan și cu atât mai puțin în zonele deja urbanizate. Totodată, oportunitatea identificării unei suprafețe de teren comasate într-un sigur trup de proprietate, de dimensiuni considerabile, reprezintă un aspect cheie de care trebuie ținut cont, dat fiind faptul că aceste tipologii de terenuri sunt tot mai greu accesibile pentru a putea dezvolta proiecte integrate de regenerare și dezvoltare urbană funcțională”, se arată în raport. 

Pe lângă bucata de teren de 2,7 hectare achiziționată acum, municipalitatea vrea să cumpere încă una de 1,8 hectare, însă doar atunci când se va cunoaște care va fi bugetul de anul viitor. 

Ultima oră