Fără limite - Baschetbaliștii sibieni în scaun rulant au făcut spectacol la Sala Transilvania

Unul dintre cele mai populare sporturi paralimpice, baschetul în scaun rulant se face remarcat și la Sibiu, odată cu prima ediție a Cupei României la baschet în scaun rulant. Competiția inedită pentru Sibiu, s-a desfășurat în acest weekend iar „Zburătorii” sibieni au jucat în meciurile de vineri și sâmbătă cu echipe din Argeș și Cluj, iar duminică cu echipa de baschet în scaun rulant  din Brașov. Atmosfera a fost întreținută de galeria formată din cunoscuți, rude și prieteni ai baschetbaliștilor sibieni în scaun rulant.

video
play-sharp-fill

„Zburătorii”, cum își spun sibienii, au jucat la ei acasă, la Sala Polivalentă Transilvania, unde atmosfera a fost una pe măsură. La meciul de sâmbătă, în care sibienii au jucat cu echipa venită din Cluj, suporterii au trăit fiecare coș marcat sau ratat la aceeași intensitate ca jucătorii. Zeci de susținători ai Zburătorilor de toate vârstele au făcut gălăgie și au fluturat steaguri pentru a motiva jucătorii să lupte până în ultimul minut.

Fără limite - Baschetbaliștii sibieni în scaun rulant au făcut spectacol la Sala Transilvania

Toată stima pentru ei

O parte dintre sibienii veniți la meci, nu au mai văzut un astfel de sport până acum, practicat la Sibiu. Mateea, o tânără mamă din tribune, s-a gândit că participarea la un astfel de meci este interesantă și, în același timp, poate reprezenta o experiență pentru fiicele ei. „Eu am venit în contextul în care o colegă de muncă a soțului este jucătoare și am zis că așa le arăt și celor mici că poți face un sport la un nivel profi chiar dacă ai o dizabilitate. Cred că trebuie aplaudați în picioare, având în vedere că sunt foarte mulți care nu au probleme și nu se încumetă să facă acest gen de activități. Sunt „jos pălăria”, toată stima pentru ei. Se vede că sunt niște luptători din toate punctele de vedere”, spune Mateea.

Fără limite - Baschetbaliștii sibieni în scaun rulant au făcut spectacol la Sala Transilvania

„Sunt foarte uimit de ei”

O experiență nouă a fost și pentru Ciprian Popa, unul dintre sibienii care au venit să vadă meciul Zburătorilor, și în același timp să îl susțină pe David, prieten vechi și jucător de baschet la Cupa României. „Este foarte interesant că niște oameni în scaun cu rotile joacă un meci de baschet pentru că mi se pare greu de bătut mingea în timp ce trebuie să miști și roțile. Din câte am observat până acum mi se pare că se ciocnesc destul de mult între ei, dar din punct de vedere al luptei se pare că pun foarte mult efort și mental, nu doar fizic. Sunt foarte uimit de ei”, Ciprian Popa sibian.

Fără limite - Baschetbaliștii sibieni în scaun rulant au făcut spectacol la Sala Transilvania

Baschetul ca o terapie

Pentru o parte dintre Zburători, baschetul a venit ca un mod de a face mișcare. Cu timpul s-a transformat într-o pasiune care a prins contur până în stadiul în care în luna decembrie a anului acesta s-a desfășurat prima ediție a Cupei României de baschet în scaun rulant.

Doina Părăian face baschet de patru ani și este jucătoare la „Zburătorii”. „La început veneam aici doar să facem mișcare și acum se pare că acest sport ia cu adevărat amploare. Ne dorim ca și în țară și chiar la Sibiu să vină persoane cu dizabilități să vadă cât de frumos este să pleci de la meci cu o energie pozitivă. Avem nevoie de oameni tineri, noi îi așteptăm în sala de sport”,  spune Doina.

Fără limite - Baschetbaliștii sibieni în scaun rulant au făcut spectacol la Sala Transilvania

Pentru Bogdan, un alt jucător sibian în cadrul Cupei României de baschet în scaun rulant a făcut tot ce a putut pentru ca echipa să joace la un nivel înalt, chiar dacă rezultatul meciului de sâmbătă nu a fost tocmai cel așteptat. „Joc baschet ca să mă relaxez, să uit de lumea de afară, să îmi fac prieteni noi, să cunosc oameni cu dizabilități din diferite zone ale lumii și să jucăm și în străinătate. Meciul a fost destul de greu și obositor, dar la meciul viitor o să dăm tot ce este mai bun”, spune Bogdan care face baschet de 2 ani.

Fără limite - Baschetbaliștii sibieni în scaun rulant au făcut spectacol la Sala Transilvania

Integrare prin baschet

Dani Troancă, antrenorul „Zburătorilor” și Președinte al Clubului Sportiv Comunitar Sibiu vede în baschet o modalitate de a schimba percepțiile oamenilor față de persoanele cu dizabilități. „Atât pentru Sibiu, cât și pentru celelalte orașe, Cupa de baschet în scaun rulant reprezintă o modalitate de a se întâlni persoanele cu dizabilități, cei care sunt priviți altfel de societate, un mod altfel de a evada din cotidian, din starea lor de ascundere pe care o au în societatea. Sportul este un profesor extraordinar și în același timp o modalitate de a-i integra în comunitate pe cei care practică baschetul. Avem și handbal, volei, avem foarte multe sporturi pentru cei care suferă de o dizabilitate. Cred că suntem pe drumul cel bun, adunând patru echipe și sperăm ca anul viitor să fie și mai multe echipe, poate șase sau opt, dar pentru început este foarte bine”,  explică antrenorul „Zburătorilor”.

Fără limite - Baschetbaliștii sibieni în scaun rulant au făcut spectacol la Sala Transilvania

Regulile baschetului în scaun rulant

Baschetul în scaun cu rotile este unul dintre cele mai populare sporturi din programul paralimpic. A început să fie implantat pentru a reabilita soldații americani răniți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar popularitatea sa s-a răspândit rapid în întreaga lume. În prezent, este practicat în peste 80 de țări.
Regulile baschetului în scaun rulant sunt practic aceleași: terenul de aceeași mărime, coșurile  la aceeași înălțime și sistemul de punctare este identic: două goluri pentru coșurile realizate în timpul jocului, unul pentru fiecare aruncare liberă marcată și trei pentru mingi marcate de la mai mult de 6,75 metri distanță. Singura diferență este că jucătorii trebuie să dribleze sau să treacă mingea după ce au împins scaunul de două ori.

La baschetul în scaun cu rotile, echipele sunt formate și din doisprezece jucători, cu maxim cinci pe teren. Fiecărui sportiv i se atribuie un punctaj între 1,0 și 4,5, în funcție de capacitatea funcțională mai mică sau mai mare a acestuia. În timpul jocului, suma punctelor celor cinci jucători de pe teren nu poate depăși 14.

Prima competiție paralimpică de baschet în scaun cu rotile a avut loc în timpul Jocurilor de la Roma din 1960, deși femeile nu au debutat până la Tel Aviv 1968.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică