peste 50 de localități din românia nu au primar

Peste jumătate de milion de români, din 53 de localități nu au, în acest moment, un primar care să îi reprezinte.

Funcțiile s-au vacantat, iar Guvernul refuză fără nicio explicație să organizeze alegeri parțiale, încălcând grav un drept fundamental: acela de a alege și a fi ales. Autoritatea Electorală Permanentă vine cu o scuză bizară și spune că legea nu ar prevedea clar ce instituție trebui să organizeze alegerile, scrie Digi24.

„Sunt doar trei și nu e greu de ghicit”, le transmit guvernanților specialiștii în legislația electorală. Aceștia atrag atenția că la mijloc sunt doar interese politice. Deși Executivul încalcă legea cu bună știință, nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru că, în actul normativ, nu sunt trecute și sancțiuni. Urmăriți un nou episod al campaniei Statul la stat.

Pentru început ne oprim în comuna Șoldanu din județul Călărași. Fostul primar și-a pierdut funcția după ce instanța l-a declarat incompatibil. Spre surprinderea noastră, îl găsim într-un birou improvizat din placaje la parterul căminului cultural. Primăria fucționează deocamdată aici, pănă se termină construcția sediului nou.
Florin Mitulețu, președinte AEP: Codul adminitrativ spune autoritățile cu competență în materia electorală. Or, la acest moment nefiind o autoritate clară în codul administrativ care să demareze procedurile, nimeni nu știe care este acea autoritate care ar trebui să inițieze un proiect de hotărâre de guvern. Cu alte cuvinte, Autoritatea Electorală Permanentă se spală pe mâni și spune că nu se poate ocupa DECÂT de organizarea alegerilor la termen, NU și a celor parțiale, atâta timp cât în Codul administrativ nu este trecut negru pe alb numele instituției. Fals, susține Daniel Suciu, fostul ministrul social democrat al dezvoltării care a promovat în 2019, prin Ordonanță de Urgență, Codul administrativ.

Ultima oră

Comentariul meu