poluare în cartierul arhitecților - deșeuri din plastic arse două zile lângă gardul cimitirului municipal

Un cititor care locuiește la ieșirea din Sibiu ne-a semnalat săptămâna trecută faptul că în curtea unei firme de pompe funebre din apropierea Cimitirului Municipal au fost arse deșeuri din plastic și materiale de construcții. Acesta spune că flăcările au atins o înălțime de câțiva metri și că fumul a devenit insuportabil. 

Alin Bacosca locuiește în zona străzii Grigore Ionescu, peste drum de Cimitirul Municipal. Marți, pe 29 noiembrie, el a observat că două persoane au dat foc unor deșeuri de plastic și materiale de construcții într-o curte din apropierea cimitirului. Bacosca spune că acestea au ars până la miezul nopții, și că a doua zi după-amiază focul a pornit din nou. Speriat de înălțimea flăcărilor și nemulțumit de fumul gros care s-a împrăștiat în cartier, Bacosca a sunat la Pompieri, la Poliția Locală Sibiu și la Poliția Locală din Cisnădie. Aceasta din urmă, spune el, a intervenit pe 30 noiembrie, iar focul a fost stins.

„Cel mai tare m-a deranjat fumul care a venit peste cartier și faptul că au ars plastic acolo.  Avem voie să ardem plastic oriunde și oricând vrem noi? Sunt resturi de materiale de construcții, adică țevi, PVC-uri, plase… eu plătesc la SOMA ca să vină să ne ia gunoiul, cei care au dat foc de ce nu plătesc? Dacă nu e voie să se ardă deșeuri, de ce nu reacționează nimeni?”, spune Bacosca. ”M-am enervat pentru că am sunat la poliție și m-au tot dus cu zăhărelul că au treabă. Abia a doua zi a venit poliția și le-a spus să îl stingă”, a adăugat acesta, care a precizat că a făcut o reclamație la Garda de Mediu.

Garda de Mediu a primit sesizare

Reprezentanții Gărzii de Mediu Sibiu ne-au confirmat faptul că au primit sesizarea. „Comisarul General o va repartiza unui comisar. Până nu merge o echipă în teren să vadă ce s-a întâmplat nu putem lua o decizie”, ne-a transmis Lucian Chițonea, Comisar la Garda de Mediu.

În fața curții în care au fost arse deșeurile se află o incintă a firmei de monumente funerare ”Granit Negru”. Un reprezentant al societății ne-a declarat că spațiul în care a fost făcut focul nu le aparține, și că nu ei sunt cei care au dat foc la materiale. „Noi avem acolo o expoziție, iar depozitul nostru este la Mediaș. Avem locul respectiv în chirie, nu am ars noi deșeuri și nu avem nicio treabă cu cei care au dat foc”, ne-a declarat Ovidiu, reprezentant al firmei.

Arderea deșeurilor este considerată infracțiune

Poliția Sibiu a confirmat primirea unei solicitări referitoare la cazul prezentat, dar spune că acest caz nu ține de competența lor, motiv pentru care au trimis solicitarea către Primăria Cisnădie.„ Ei au un compartiment specializat în identificarea acestor situații, în verificarea lor și eventual în aplicarea unei sancțiuni contravenționale. Ei sunt cei care aplică sancțiuni și dacă persoanele fizice sau chiar persoanele juridice aruncă gunoi în alte zone decât cele special amenajate”, ne-a declarat Luciana Lazăr, Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu.

Un articol publicat de Avocatnet arată că Ordonanța de Urgență 38/2022, publicată în Monitorul Oficial în aprilie anul acesta, prevede că incendierea oricărui tip de deșeu și/ sau substanță ori obiect este considerată infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoarea de la trei la cinci ani sau cu amendă. 

Ultima oră

Comentariul meu