Ritmul actual al vieții și lipsa de timp înseamnă că, uneori, oamenii caută alternative rapide și convenabile pentru mese, care nu se potrivesc întotdeauna cu un stil de viață sănătos. De aceea, includerea unor legume congelate sau produse congelate poate fi de mare ajutor pentru a-ți completa mesele zilnice.
Congelarea alimentelor a devenit cea mai utilizată și mai eficientă tehnică de conservare. Există multe avantaje ale consumului de produse congelate, dar principalul este acela că veți avea întotdeauna alimente proaspete, precum afine congelate, deoarece trebuie doar să le dezghețați și să le gătiți pentru a pregăti o varietate de feluri de mâncare.
Datorită procesului de congelare, alimentele își păstrează mai multe proprietăți nutritive decât dacă ar fi lăsate la temperatura camerei. De asemenea, oprește procesul natural de degradare și previne dezvoltarea bacteriilor.
De la o anumită temperatură, cum ar fi -18ºC, este dificil pentru microorganisme și bacterii să se dezvolte. Cu acest sistem, nu este necesar să se adauge conservanți sau orice alt tip de substanță chimică pentru a face mâncarea sau legumele să reziste mai mult timp în condiții bune.
Cum să alegeti legume congelate sau produse congelate
Atunci când cumpărați alimente congelate, este important să țineți cont de câteva recomandări:
- Asigurați-vă că ambalajul nu este rupt sau murdar.
- Asigurați-vă că acestea nu au prea multă gheață, deoarece cele care sunt moi când sunt apăsate cu degetele sau cele în care produsul este învelit indică faptul că, la un moment dat, în timpul depozitării, transportului etc., lanțul frigorific a fost întrerupt.
- Verificați ca produsul să fie bine etichetat și să indice greutatea, data de congelare și data limită de consum sau de valabilitate, precum și regulile de depozitare și de preparare.
După cum puteți vedea, produsele congelate sunt ușor de depozitat și sunt gata să fie gătite sau încălzite direct, fără a fi nevoie să fie spălate sau curățate. În plus, dacă produsele sunt perfect conservate în congelator, acestea sunt disponibile în orice moment, chiar dacă nu sunt de sezon. Includeți-le pe lista de cumpărături pentru a vă completa mesele. Alegeți produse congelate, precum legume, semi-preparate sau afine congelate.
Pandemia a alimentat această frenezie, deoarece consumatorii au trebuit să își facă provizii de alimente pentru a nu mai fi nevoiți să facă des cumpărături. Cu toate acestea, creșterea consumului de alimente congelate este acum o tendință majoră și nu un moft. Consumatorii au început să se orienteze către legume congelate, fructe, precum afine congelate, cu mult înainte de pandemie, iar tendința pare să fie aici pentru a rămâne.
În timp ce preferința pentru alimentele congelate este în creștere la toate categoriile de vârstă, ea este deosebit de puternică în rândul generațiilor tinere. Milenialii mai în vârstă, născuți la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, reprezintă 48% din consumul global de alimente congelate, deși milenialii mai tineri sunt aproape de ei. Stilul de viață tot mai activ lasă puțin timp pentru procurarea și prepararea alimentelor și reprezintă principalul motiv al acestei evoluții. Sustenabilitatea este un alt motiv important, atât în ceea ce privește limitarea risipei alimentare, cât și utilizarea de ambalaje reciclabile, realizate din materiale reciclate sau din resurse regenerabile.
Mărcile alimentare au urmat exemplul și și-au adaptat ofertele la gusturile milenialilor. În prezent, puteți cumpăra aproape totul congelat: de la legume în pungi reutilizabile până la sushi și mâncăruri vegane.
De fapt, alimentele congelate sunt o modalitate ideală de a prelungi durata de depozitare fără a pierde vitaminele. Studiile arată că legumele congelate la scurt timp după recoltare păstrează vitaminele intacte. De exemplu, mazărea sau spanacul congelat au mai multă vitamina C decât produsele „proaspete” care au fost depozitate pe rafturile supermarketurilor timp de câteva zile sau chiar săptămâni. Puteți alege și afine congelate, care își păstrează și ele proprietățile și care sunt, de obicei, mai ieftine când le alegem congelate. Plus că le veți putea consuma pe tot parcursul anului.