foto acuzații de poluare la o fabrică de creioane din sibiu – locuitorii din zonă se plâng: „e funingine și negreală peste tot”

Locatarii de pe Strada Lungă se confruntă de 8 ani de zile cu un adevărat coșmar. Casele și mașinile acestora sunt acoperite de un strat de funingine care vine de la fabrica de creioane din zonă. Locatarii au înaintat mai multe plângeri la Garda de Mediu Sibiu, dar până acum nimic nu s-a schimbat.

Ionuț Dancu locuiește în Sibiu pe strada Lungă și  se confruntă de opt ani cu o problemă care nu și-a găsit până acum rezolvare. Fabrica de creioane ”Loro Pencils”, aflată în imediata apropiere, scoate pe hornuri în fiecare zi fum dens și funingine și  care se așează pe geamuri, mașini și intră în apartamente. Iancu spune că a făcut mai multe plângeri la Garda de Mediu, dar până acum nimic nu s-a schimbat.

„Am trimis plângere la Garda de Mediu ultima dată anul trecut în noiembrie sau decembrie. Le-au dat termen să remedieze problema, dar nu au făcut nimic. Au făcut și ședință cu managerul, a promis că schimbă filtrele. Ați văzut ce negreală ne bagă, și prin casă și peste tot… de opt ani de zile numai negreală și funingine ne bagă în casă, și pe gemuri, și pe parchet, și pe balcon, e numai negreală peste tot”, declară Dancu.

Garda de Mediu a semnalat nereguli la fabrică

În răspunsul Gărzii de Mediu la plângerea formulată de Ionuț Dancu la sfârșitul anului trecut se arată că Garda a mai primit și alte reclamații față de această situație. În urma controalelor făcute pe baza acestor reclamații, Garda a găsit probleme în funcționarea centralei termice care au condus la emisii de monoxid de carbon și de pulberi și care au creat disconfort vecinătății. Pe baza acestor constatări, Garda a impus în martie anul acesta fabricii să oprească funcționarea centralei termice pe rumeguș până la remedierea defecțiunilor și a precizat că repunerea în funcțiune a acesteia este condiționată de monitorizarea emisiilor de gaze și de pulberi prin intermediul unui laborator acreditat.

Garda de Mediu a transmis, de asemenea, fabricii, mai multe măsuri pentru limitarea emisiilor de poluanți în atmosferă care aveau ca prim termen de realizare 15 aprilie, urmând să fie apoi respectate permanent. Fabrica a răspuns încă din 13 aprilie că a început să remedieze problemele respective, iar managerul Cosmin Lisenchi ne-a declarat (astăzi, 30 noiembrie) că au făcut îmbunătățiri care au diminuat poluarea. „Îmbunătățiri sunt față de anul trecut, și pe viitor vom mai aduce și altele, pentru ca aceste probleme să nu mai existe”, spune managerul. ”Am început lucrările ca să instalăm o centrală nouă. Cea pe care o avem este mai veche, probabil că arderea ei nu este completă. Știu de situație, domnul (Dancu – n.r.) ne-a făcut mai multe reclamații la Garda de Mediu și la Pompieri. Eu îl înțeleg, sunt momente în care într-adevăr centrala scoate fum negru, probabil că este și funingine, dar în momentul de față eu nu le-am mai văzut. Am adus niște îmbunătățiri și coșului și l-am curățat”, ne-a spus Lisenchi.

În ciuda acestor îmbunătățiri, Ionuț Dancu declară însă că problema persistă.

Ultima oră

Comentariul meu