Primăria municipiului Sibiu a depus spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în luna noiembrie, un proiect ce vizează extinderea rețelei de apă și canalizare pe strada Salcâmilor din cartierul Gușterița. Această stradă va fi modernizată complet, fiindcă va face legătura cu viitorul complex de agrement „Gușterland”, iar în acest sens municipalitatea a depus recent și un memoriu la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) în vederea obținerii acordului de mediu.
Strada Salcâmilor, situată atât în intravilanul, cât și în extravilanul municipiului Sibiu, se află în continuarea străzii Ceaikovschi din cartierul Gușterița. Strada, care în prezent este acoperită cu nisip și pietriș, va fi modernizată pe o lungime de aproximativ doi kilometri. Municipalitatea a depus în acest sens la APM memoriul de prezentare pentru a obține acordul de mediu.
CITEȘTE ȘI: Primăria depune un proiect prin PNRR pentru extinderea rețelei de apă și canalizare de pe strada Salcâmilor
„Suprafața părții carosabile prezintă numeroase denivelări cauzate de capacitatea portanță redusă. Colectarea apelor pluviale se face deficitar din cauza pantelor transversale și longitudinale care nu favorizează evacuarea rapidă a acestora de pe platforma străzii, permițând stagnarea și infiltrarea apei în straturile inferioare ale structurii rutiere. Pe amplasament nu există trotuare sau facilități pentru traficul pietonal”, se arată în memoriu.
Modernizare stradă, pistă de biciclete și parcare
Primăria își propune să modernizeze spațiul carosabil, să extindă rețelele de apă potabilă, de canalizare menajeră și de canalizare pluvială, să introducă iluminat publică și să realizeze o rețea de cablaj metropolitan.
Strada va avea două benzi de circulație în dublu sens, cu o lățime a părții carosabile de 6 metri. Pentru circulația pietonală se va amenaja un trotuar pe partea stângă a străzii, având lățimea medie de 1,30 metri. Strada Salcâmilor va fi dotată și cu o pistă pentru bicicliști. „Pentru circulația bicicliștilor se va amenaja pe partea dreaptă a străzii o pistă de biciclete, realizată în sistem constructiv similar trotuarului pietonal proiectat. Lățimea utilă a pistei va fi de 2,5 metri, amenajată cu două benzi de circulație de 1,25 metri. Pista proiectată va avea o lungime de 2.100 metri”, se arată în memoriul depus la APM.
CITEȘTE ȘI: Primăria modernizează strada Mălinului – Va asigura legătura cu zona de agrement Gușterland
În extremitatea străzii Salcâmilor, se propune amenajarea unor parcări auto, ocupând o suprafață de circa 275 metri pătrați. Parcările se vor realiza perpendicular pe stradă, iar dimensiunea unui loc de parcare va fi de 2,5 x 5,5 metri.
Cele șase podețe aflate pe această stradă vor fi și ele reabilitate. Podețul existent situat peste pârâul Farmandola va fi dezafectat și va fi realizat altul nou, alcătuit din elemente prefabricate din beton. Celelalte cinci podețe vor fi alcătuite din tuburi de beton și vor asigura continuitatea scurgerii apelor.
În prezent, pe Salcâmilor există șase imobile la începutul străzii și alte șapte în capătul acesteia. Aceasta este circulată atât de sibieni, cât și de turiștii care vor să ajungă pe Dealul Gușteriței. Pentru că primăria are în plan să amenajeze un centru de agrement și sport aici, modernizarea străzii este extrem de necesară.
CITEȘTE ȘI: Cum va arăta centrul de agrement de pe Dealul Gușteriței – Investiția se ridică la 46 milioane lei
„Strada care va fi amenajată este un obiectiv important, care contribuie la stimularea practicării unor activități recreative și de agrement, inclusiv la utilizarea mijloacelor de transport nepoluante, aducând un aport considerabil reducerii emisiilor de CO2 și asigurării condițiilor optime pentru creștea confortului și a calității vieții. Modernizarea străzii urmează să rezolve o serie de probleme legate de accesul spre Dealul Gușteriței, mobilitate, agrement și sport pentru cetățeni și turiști”, explică municipalitatea.
Valoarea investiției se ridică la aproximativ 2,6 milioane de euro cu TVA. Investiția este eșalonată pe o perioadă de 13 luni, cuprinzând servicii de proiectare și achiziții de lucrări. Lucrările de construcții propriu-zise s-ar putea executa într-o perioadă de 7 luni. Perioada exactă de derulare a investiției, respectiv data de începere a lucrărilor, se va stabili în funcție de fondurile alocate pentru realizarea acesteia.