FOTO Turismul sustenabil, aplaudat la scenă deschisă în cadrul Galei ”Anii Drumeție” - Lista cu câștigătorii

Cu prilejul finalizării celui de-al doilea an de implementare a Programului „Anii Drumeției”, Consiliul Județean Sibiu a organizat pe 28 noiembrie 2022, Gala Ecoturismului, eveniment prin care a premiat toate inițiativele care contribuie activ la dezvoltarea turismului sustenabil în județul Sibiu.

FOTO Turismul sustenabil, aplaudat la scenă deschisă în cadrul Galei ”Anii Drumeție” - Lista cu câștigătorii

Gala a reunit în incinta Sălii Thalia reprezentanți ai autorităților centrale și locale, operatori de turism sustenabil și reprezentanți ai celor mai importante asociații neguvernamentale, dar și atleți, jurnaliști, operatori privați și pasionați de drumeție și sport în aer liber.

FOTO Turismul sustenabil, aplaudat la scenă deschisă în cadrul Galei ”Anii Drumeție” - Lista cu câștigătorii

Într-o intervenție video, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dl. Barna Tánczos, a transmis organizatorului „felicitări pentru modul în care prezentați oferta ecoturistică a județului Sibiu, cât și pentru Aplicația „Anii Drumeției”, atât de folositoare celor ce aleg potecile munților”. De asemenea, ministrul a promis că va verifica personal funcționalitatea aplicației lansată în luna iulie a acestui an, în cadrul unei drumeții ce o va realiza în munții Sibiului în iarna acestui an.

Prezent la eveniment, dl. Lucian Rus, secretar de stat în cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului a descris proiectul ca fiind „unul dintre cele mai bine realizate din întreaga țară, care acordă turismului sustenabil întreaga atenție de care are nevoie.”

Pe scenă au urcat Alin și Tiberiu Ușeriu, al căror proiect național „Via Transilvanica” a fost descris ca fiind „inspirațional pentru domeniul ecoturismului”, un segment important al acestuia, de aproximativ 116 kilometri, aflându-se pe teritoriul județului Sibiu.

FOTO Turismul sustenabil, aplaudat la scenă deschisă în cadrul Galei ”Anii Drumeție” - Lista cu câștigătorii

Câștigătorii la categoria Premiul publicului

Evenimentul a fost împărțit în trei secțiuni: Premiul Publicului, Spiritul Ecoturismului și Premiul Partenerilor. Primul, după cum îi spune și numele, a presupus o sesiune deschisă de votare online, unde publicul și-a exprimat preferințele pentru cele 8 categorii. În total, s-au înregistrat 7.995 de voturi, iar rezultatele au fost următoarele:

  • Premiul publicului pentru cel mai apreciat ghid: Teodora Bobeș
  • Premiul publicului pentru cel mai apreciat eveniment sportiv sustenabil: Maraton XCM/XCO Movilele Blăjelului
  • Premiul publicului pentru cel mai apreciat eveniment cultural sustenabil: Sărbătoarea Tuberozelor
  • Premiul publicului pentru cea mai apreciată experiență gastronomică: dinMărginime
  • Premiul publicului pentru cea mai apreciată cabană din zona montană: Cabana Suru
  • Premiul publicului pentru cel mai apreciat spațiu de cazare cu activități conexe de ecoturism: Joyard Pensiune & Parc
  • Premiul publicului pentru cel mai apreciat traseu de drumeție: cruce roșie: Valea Avrigului – Poiana Neamțului – Cabana Bârcaciu – Sub Vf. Scara

FOTO Turismul sustenabil, aplaudat la scenă deschisă în cadrul Galei ”Anii Drumeție” - Lista cu câștigătorii

Categoria „Spiritul Ecoturismului”

Inițiativele premiate la categoria Spiritul Ecoturismului au fost desemnate de un juriu compus din: Simina Manea – Director executiv al Asociației Județene de Turism Sibiu, Raluca Morar – Directoar al Crucii Roșii Sibiu și Roxana Teleabă – profesoară de ecoturism la Palatul Copiilor Sibiu.  Au fost oferite premii pentru:

  • Cea mai bună activare de voluntari: Asociația În Slujba Muntelui
  • Cea mai bună inițiativă pentru educație: Centrul Cercetășesc Nocrich
  • Cea mai implicată școală în natură: Waldkinder Free School
  • Premiul pentru cel mai harnic participant la Drumețenie (*drumeție pentru curățenie): Mircea Oprean
  • Premiul special pentru proiectul inspirațional Via Transilvanica

Categoria „Premiul Partenerilor”

FOTO Turismul sustenabil, aplaudat la scenă deschisă în cadrul Galei ”Anii Drumeție” - Lista cu câștigătorii

În cadrul evenimentului au fost premiate și unitățile administrativ-teritoriale care au depus eforturi pentru promovarea turismului sustenabil, a valorilor și culturii locale. Acestea au fost: Primăria Comunei Hoghilag, Primăria Orașului Săliște, Primăria Orașului Avrig, Primăria Comunei Rășinari, Primăria Comunei Râu Sadului, Primăria Comunei Racovița, Primăria Comunei Gura Râului, Primăria Comunei Biertan, Primăria Comunei Boița.

Premiile au fost înmânate de Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. „Doresc să le mulțumesc celor ce ne-au susținut în acest proiect prin care ne dorim să aducem oamenii cât mai aproape de natură. Împreună, reușim să promovăm atât cadrul natural de excepție al județului nostru, cât și ofertele producătorilor locali, operatorilor turistici sau culturali. Avem un parteneriat funcțional, pe care dorim să îl continuăm și în următorii ani.”

Un premiu special, de „Ambasador al Programului Anii Drumeței”, a fost acordat doamnei deputat Christine Thellmann, pentru efortul depus în generarea unei legislații naționale cu privire la modul de realizare a traseelor de drumeție pedestră și cicloturism, ce va fixa un cadru unitar pentru amenajarea și marcarea acestora.

În cadrul Programului „Anii Drumeției”, s-au legat parteneriate atât interinstituționale, cât și cu operatori privați și ONG-uri  internaționale: Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu, Jandarmeria Montană, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Muzeul ASTRA Sibiu, ADI Eco Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Direcția Silvică Sibiu, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu, Fauna & Flora International Romania, Humane Society International, Soma Salubrizare Sibiu.

Reprezentanții acestor insitituții au fost răsplătiți cu diplome oferite de Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu.

Evenimentul a fost presărat cu momentele muzicale ale artiștilor Mădălina Pavăl & Orchestra, Călin Han și Ștefan Vaida, a căror prestație a fost răsplătită de aplauzele generoase ale invitaților.

La finalul anului 2022, județul Sibiu se bucură de o infrastructură de drumeție la standardele țărilor cu tradiție în această sferă, cuprinzând peste 550 de kilometri de trasee reamenajate și extinse în Masivele Cindrel și Făgăraș. Anii 2021 și 2022 au însemnat și organizarea a 190 de drumeții ghidate, care au adus aproape de natura și cultura locală peste 4000 de participanți, adulți și copii deopotrivă.

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Judetean Sibiu în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului. Descoperă mai multe pe www.aniidrumetiei.ro și app-ul Anii Drumeției, disponibil în App Store și Play Store.

FOTO Turismul sustenabil, aplaudat la scenă deschisă în cadrul Galei ”Anii Drumeție” - Lista cu câștigătorii

Ultima oră

Comentariul meu

Publică