Când a răsărit soarele de dimineață Ivan Constantin avea deja aproape trei ore de muncă și câteva zeci de kilometri de drumuri deszăpezite. Domnul Constantin este șofer la Soma și iarna aceasta se ocupă de deszăpezirea Păltinișului. Începe programul la ora 04:00 dimineața, când pregătește mașina, apoi urcă sus, la munte. Scopul este ca la prima oră, când sosește autobuzul Tursib și apar primii turiști în stațiune, toate parcările să fie curățate, iar drumurile principale fără un centimetru pătrat de polei.
Luni a nins pentru prima oară iarna aceasta în zona Sibiului. În vreme în oraș ploua mocănește, la Păltiniș se depunea un frumos strat de zăpadă. 11 centimetri au măsurat meteorologii. Ivan Constantin și-a petrecut aproape întreaga zi patrulând înainte și înapoi, sus-jos, asigurându-se că zăpada nu acoperă șoselele.
”Treceam cu lama în față și cu sare în spate și câteva minute mai târziu se punea la loc. Până nu s-a potolit puțin ninsoarea n-am reușit să curăț complet asfaltul”, spune șoferul Soma.
A ajuns acasă pe la 19:00 seara și la 04:00 dimineața a luat-o de la capăt. A urcat în stațiune bucurându-se de un peisaj superb, cu brazi încărcați de omăt și un cer senin plin de stele. Minus 3 grade Celsius și aer curat. Toată zăpada topită cu o zi înainte s-a transformat peste noapte în polei. I-a luat câteva ore bune până ce toate drumurile au fost eliberate de ghețuș, iar zăpada din parcări dată pe margine.
”Acum e totuși bine pentru că nu sunt mașini parcate pe drum și nu e înghesuială, dar când o să înceapă sezonul de schi și săniuș cu siguranță o să fie multe mașini. Sper ca oamenii să înțeleagă și să folosească parcările existente pentru că le curățăm pentru ei. Nu este o idee bună să parcheze pe marginea drumului pentru că ne va fi foarte greu să trecem cu mașina de deszăpezit”, povestește domnul Constantin, în timp ce stă cu un ochi la drum și celălalt pe camera de filmat care transmite cum funcționează sărărița din spatele autospecialei.
A plecat cu aproape șase tone de sare de la baza Soma de pe strada Henri Coandă și în funcție de cât de înghețate sunt șoselele este posibil să utilizeze toată cantitatea. Face aproximativ o sută de kilometri de fiecare dată când urcă la Păltiniș. Prioritățile lui sunt stațiile de autobuz, parcările, zonele de acces către pârtii – Oncești și Arena Platoș – schitul și hotelurile.
”Avem contract la meteo și ne anunță prognoza zi de zi. Pe urmă, ținem legătură cu o persoană care stă aici și în momentul în care cade primul fulg deja ne-a sunat imediat să venim. Dacă temperatura nu scade la zero grade sau sub limita înghețului nu este nevoie să urcăm în fiecare zi”, povestește Ivan Constantin.
Domnul Constantin este unul dintre cei mai vechi angajați ai Soma Sibiu, lucrând la compania de salubrizare încă din 2016. Înainte de asta a fost șofer profesionist ”pe comunitate”. Printre altele, a lucrat pentru o companie din Cisnădie care funcționa sub umbrela Renault și transporta piese auto pentru linia tehnologică a diferitelor fabrici de mașini din Europa. Nouă ani a străbătut bătrânul continent din Franța până în România și din Elveția până în Slovenia. Pe urmă a vrut să-și cumpere propria locuință și să se retragă acasă.
Când nu deszăpezește Păltinișul, Ivan Constantin lucrează pe mașinile de spălat străzi în Sibiu sau pe cele care mătură trotuarele.
”Eu mă declar foarte mulțumit. Avem mașini noi, investiții foarte bune, trebuie doar să ne îngrijim de ele. Pe urmă, uitați-vă ce frumos e aici. Sincer vă spun că nu oricine are onoarea să lucreze într-un loc atât de frumos cum e Păltinișul. Sunt turiști care vin din toate colțurile țării aici și pe urmă vor povesti peste tot cât de curată e stațiunea și cum sunt îngrijite drumurile. E o mândrie și o responsabilitate”, mai spune Ivan Constantin.
Începând cu iarna aceasta Soma Sibiu se ocupă și de deszăpezirea Sibiului și a Păltinișului. Compania s-a pregătit cu 24 de utilaje de ultimă generație, peste 120 de oameni și sute de tone de sare.