pedepse mai aspre pentru comerțul ilegal în sibiu - pe lângă amenzi, bunurile să fie confiscate - primăria cere părerea sibienilor
foto: arhivă

Municipalitatea vrea să adopte noi măsuri în „lupta” cu comerțul ilegal de pe domeniul public al Sibiului. În acest sens, pe lângă amenzile date de agenții de la Poliția Locală, propune ca bunurile comercianților să fie confiscate. Proiectul se află în dezbatere, iar sibienii își pot spune părerea. 

În anul 2001, Consiliul Local a aprobat, prin hotărâre, normele și regimul contravențiilor privind gospodărirea, păstrarea ordinii și liniștii publice, comerțul și transportul în municipiul Sibiu. Hotărârea a suferit, de-a lungul timpului, modificări și completări, ca urmare a situațiilor apărute în teren. 

În prezent, agenții de la Poliția Locală nu pot da decât amenzi persoanelor care nu respectă prevederile legale. În acest sens, municipalitatea vrea să completeze hotărârea din 2001, astfel încât polițiștii să poată confisca bunurile celor care le vând ilegal pe domeniul public. 

„Odată cu abrogarea Legii nr. 12/1990, autoritățile administrației publice locale nu au mai avut la îndemână un instrument eficient pentru a combate fenomenul comerțului neautorizat. Totodată, actele normative în vigoare care reglementează domeniul comerțului ilicit și care sunt aplicate de către autoritățile publice locale nu sunt de natură să descurajeze acest tip de comerț datorită limitării nivelului amenzilor ce pot fi aplicate de către primar și împuterniciți ai acestuia. În domeniul activității comerciale, actele normative de aplicabilitate locală nu prevăd sancțiuni complementare pentru cazul nerespectării obligațiilor imperative stabilite în conținutul lor de către comercianți, persoane fizice și juridice, astfel că în practică, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițiștii locali au constatat eludarea reglementărilor legale pentru acest domeniu de către comercianți, fără a avea posibilitatea aplicării unei măsuri coercitive de constrângere”, se arată în raportul de specialitate ce însoțește proiectul de hotărâre pentru completarea anexei.

Hotărârea va fi completată practic cu următorul alineat: „Bunurile care au servit sau au fost destinate să servească la săvârșirea vreuneia dintre faptele prevăzute la art. 22 literele e, f și k , găsite la fața locului, precum și sumele de bani și bunurile dobândite prin săvârșirea contravenției se confiscă, și se valorifică conform dispozițiilor legale”. 

Proiectul se află în dezbatere publică, iar sibienii își pot spune părerea despre cuprinsul lui. Persoanele fizice sau juridice interesate pot depune în scris, până la data de 14 decembrie 2022, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare. Acestea pot fi depuse la adresa de e-mail pms@sibiu.ro sau letric la sediul Primăriei Municipiului Sibiu din str. Samuel Brukenthal nr. 2, camera 8.

Ultima oră

Comentariul meu