Anul 2023 aduce cel puțin trei noutăți importante în domeniul salubrizării și gestionării deșeurilor, toate cu impact asupra sibienilor. Spre exemplu, mai bine de o treime din totalul platformelor de colectare a deșeurilor din Sibiu se vor schimba cu containere moderne. Totodată sibienii vor avea spații speciale unde pot duce gratuit deșeurile din construcții. Însă totul vine cu un preț: amenzile s-au majorat simțitor și cine lasă o pungă de gunoi pe jos riscă 10.000 de lei amendă.
Noile platforme vin cu responsabilități
Consiliul Local Sibiu a aprobat deja un proiect care prevede construirea în oraș a 110 insule moderne de colectare a deșeurilor, cu câte 5 fracții, pentru fiecare categorie, rezultând în total 550 de containere. Proiectul se ridică la 12,5 milioane de lei și urmează să fie finanțat cu bani din Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR).
Cel mai important aspect este că noile platforme vor fi dotate cu acces digitalizat exclusiv pentru persoanele fizice arondate zonei în care sunt amplasate. Vor avea, totodată, modul GSM pentru transmisie date și vor putea oferi o bază de date privind beneficiarii serviciului. Ce înseamnă asta?
”Considerăm că, odată cu implementarea sistemului de control acces la noile platforme și conștientizarea faptului că acestea sunt monitorizate de către autoritatea publică locală, va crește și gradul de conformare a cetățenilor la cerințele legale de colectare selectivă a deșeurilor. Pe lângă faptul că noile containere vor îmbunătăți aspectul estetic al platformelor de colectare, acestea sunt închise etanș, astfel încât se va elimina orice disconfort olfactiv. De asemenea, întrucât sunt prevăzute cu sistem de control al accesului, se va evita împrăștierea deșeurilor din diferite motive sau de către anumite persoane”, explică Marian Popa, directorul Serviciului Salubrizare și Protecția Mediului din cadrul Primăriei Sibiu.
În plus, odată ce există control asupra cui aruncă și ce la gunoi, primăria va avea inclusiv posibilitatea să amendeze asociația de proprietari arondată platformei respective, în cazul în care se constantă nerespectarea normelor în vigoare.Având în acest moment în sunt puțin peste 300 de platforme pentru deșeuri în municipiul Sibiu, iar în ultimii doi ani au fost deja montate 15 platforme supraterane cu acces control, există posibilitatea ca anul viitor peste 40% din totalul platformelor din Sibiu să fie de ultimă generație.
Vom scăpa gratis de deșeurile din construcții
Primăria a depus documentația pentru construirea la marginea Sibiului a două centre integrate de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar. Ambele beneficiază de finanțare prin PNRR. Unul va fi construit în Viile Sibiului pe un teren de 4.000 de metri pătrați, iar al doilea în Dealul Gușteriței pe un teren cu o suprafață de aproximativ 30.000 de mp, și va permite colectarea mai multor tipuri de deșeuri care nu pot fi colectate în containerele de acasă sau de lângă bloc.
”Cetățenii vor putea aduce aici deșeurile colectate selectiv, scopul fiind acela de a crește gradul de colectare pe fracții. Astfel, spre exemplu, sibienii care doresc să treacă la abonamentul Eco, vor avea două spații în care pot preda cantitatea de deșeuri necesare pentru reducerea costurilor abonamentului. De asemenea, în cazul deșeurilor din construcții, cetățenii le pot transporta singuri până la acest centru, fără a mai plăti operatorului de salubrizare”, spune primarul Astrid Fodor.
În acest centru se vor putea colecta deșeuri din construcții, periculoase, electrice, electronice și electrocasnice, mobilier, plastic, sticlă, anvelope uzate, metal, deșeuri din grădină, precum și cadavre de animale. Conform estimărilor, acest centru ar putea primi 8.500 de tone de deșeuri/an. Pentru această investiție valoarea care se va putea finanța prin PNRR este de 5,58 milioane de euro.
Amenzi mai mari
Toate îmbunătățirile descrise mai sus vor face din Sibiu un oraș mai curat, cu cetățeni care acordă un respect sporit mediului înconjurător. Cei care încă au nevoie de un imbold pentru a păstra curățenia trebuie să știe că amenzile au crescut foarte mult și de anul viitor va deveni foarte păgubos să arunci deșeurile aiurea.
Ca să înțelegeți mai bine, potrivit OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, producătorii și deținătorii de deșeuri au obligația să colecteze deșeurile separat și să nu le amestece cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 15.000 de lei, pentru persoane fizice, și de la 20.000 de lei la 40.000 de lei pentru persoane juridice.
”De asemenea, același act normativ prevede faptul că abandonarea deșeurilor este interzisă. Încălcarea acestei prevederi se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 de lei la 70.000 de lei, pentru persoane juridice”, mai precizează Marian Popa, directorul Serviciului Salubrizare și Protecția Mediului din cadrul Primăriei Sibiu.Pe înțelesul tuturor, dacă arunci o pungă cu gunoi pe jos și te vedere un polițist local, ori te filmează o cameră de supraveghere, poate te fotografiază un cetățean și trimite poza prin Sibiu City App, riști 10.000 de lei amendă.
Nu în ultimul rând trebuie menționat că, faptele de incendiere a oricărui tip de deșeu sau substanță sau obiect, îngroparea deșeurilor sau eliminarea acestora în afara spațiilor autorizate, sunt potrivit noilor prevederi legale infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de 3 la 5 ani.
În concluzie, anul 2023 va aduce numeroase îmbunătățiri în Sibiu în privința gestionării deșeurilor, însă și responsabilități sporite pentru sibieni.
Macar in astea incap relativ sutele de cutii de cartion primite zilnic de la curieri si easybox, ca il cele vechi era imposibil.