dispare modul avion - ue va permite conexiuni 5g la bordul aeronavelor pe teritoriul său

Companiile aeriene vor putea oferi cea mai recentă tehnologie de rețea 5G în avioanele lor, potrivit unei ultime actualizări a Comisiei Europene privind comunicațiile în zbor, care avansează desemnarea anumitor frecvențe 5G pentru comunicațiile utilizatorilor.  În prezent, toate companiile aeriene îndeamnă pasagerii să activeze „modul avion” în timpul decolării și aterizării avionului.

Aceasta este o măsură de securitate pe care companiile o pun în aplicare pentru a evita interferența cu orice alt sistem electric sau de telecomunicații din avion, care, dacă există, ar putea provoca un prăbușire a avionului. Pentru restul zborului, este acum posibil să folosiți o rețea WiFi cu plată la unele companii aeriene atunci când avionul a depășit deja o anumită înălțime și este în afara pistei de decolare și de aterizare.

După cum a subliniat Comisia Europeană, din 2008 a rezervat anumite frecvențe pentru comunicațiile mobile pe aeronave, o decizie privind comunicațiile în timpul zborului care a fost recent actualizată odată cu desfășurarea pe scară largă a serviciilor 5G.

Acum, Uniunea Europeană a anunțat că toți pasagerii de la bordul zborurilor din Uniunea Europeană își vor putea menține dispozitivele electronice pornite, precum și datele mobile activate, pentru a utiliza rețelele 5G pe ele. În acest fel, pasagerii vor putea accesa conectivitate „la maximum de capacitate și caracteristici, ca și în cazul unei rețele mobile 5G pe pământ”, așa cum a anunțat prin intermediul site-ului CE.

Potrivit comisarului pentru piața internă Thierry Breton, 5G „va permite servicii inovatoare pentru oameni și oportunități de creștere pentru companiile europene”. „Cerul nu mai este limita atunci când vine vorba de posibilitățile oferite de conectivitatea super-rapidă, de mare capacitate”, a adăugat el.

Pentru a oferi conectivitate, companiile aeriene trebuie să instaleze antene în flota lor, care va permite apeluri, mesaje sau trafic de date printr-o rețea de satelit către o rețea mobilă terestră. De menționat că Comisia Europeană a introdus și noi funcții pentru transportul rutier, unde WiFi poate fi rulat cu benzi de frecvență de 5 GHz în mașini, autobuze și alte mijloace de transport. Aceasta va intra în vigoare la 30 iunie 2023 „cel mai târziu”, potrivit instituției.

Ultima oră

Comentariul meu