criză de medici - sute de localități din românia nu au medici de familie

Deficitul de personal din spitale se apropie de două milioane, iar statele occidentale caută doctori bine pregătiți, inclusiv în România.

Au început o campanie de recrutare a celor mai buni medici, în condițiile în care România se confruntă deja cu o lipsă acută de personal medical. În aproape 450 de comune nu există nici măcar un medic de familie, scrie Digi24.

Potrivit datelor de la Colegiul Medicilor, în jur de 450 de localităţi din România nu au medic de familie. Mai grav este că dintre cei 10.000 de medici de familie din ţară, jumătate au peste 61 de ani şi în scurt timp vor ieşi la pensie

. Iar înlocuitori sunt din ce în ce mai puţini. Mulţi sunt atrași în continuare de ţările din Occident, care la rândul au un deficit mare de personal. În acest context, Colegiul Medicilor a cerut suplimentarea numărului de locuri de la rezidențiat pentru medicina de familie, după ce anul acesta au fost scoase la concurs doar 321 de locuri.

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor:

„2,2% din medicii de familie au sub 35 de ani. În 10 ani nu vom mai avea medicină de familie decât în centrele universitare. Există un risc major de colaps a medicinei de familie. Practic este o problemă de strategie națională”. Cu o lipsă acută de medici se confruntă și spitalele de urgență, acolo unde ar mai fi nevoie de aproape 500 de cadre medicale, dar și secțiile ATI.

Ultima oră

Comentariul meu