Străinii care lucrează în restaurantele Sibiului, lăudați și blamați de patroni - „Unul nu știa să țină cuțitul în mână”
Sursa foto: Opportunities for Employment

Restaurantele din Sibiu se confruntă în urma pandemiei cu o lipsă a personalului calificat pentru domeniul Horeca. Din acest motiv, unii patroni au apelat la agenții care aduc la muncă în România persoane din Nepal, Sri Lanka, Bangladesh sau India. În unele cazuri această soluție a funcționat bine, în altele rezultatele au fost mai puțin fericite.

Gheorghe Stancu, Administratorul restaurantului ”Old Lisbon”, a vrut să scape de grija lipsei personalului și a apelat la o agenție care i-a adus trei angajați străini. Unul dintre ei a fugit în prima săptămână, iar ceilalți doi au plecat într-o noapte, fără să anunțe, după o lună de muncă.

„I-am așteptat cu sufletul la gură”

„Am avut trei angajați din Bangladesh. Unul dintre ei a venit să lucreze ca bucătar, dar nu știa să țină cuțitul în mână. Eu, sincer, i-am așteptat cu sufletul la gură. Sunt la fel ca ai noștri – dacă e o persoană serioasă stă, dacă nu, pleacă, la fel cum au și făcut de altfel. Pe mine m-a deranjat că nu au spus când au plecat. Ei stau în România până se organizează să plece mai departe și au nevoie de un acoperiș deasupra capului și o masă, lucruri care le sunt oferite prin contract. Unul dintre cei trei a zis că el nu a venit pentru bani, iar altul era Youtuber. Eu cred că ei vin aici doar să inspecteze terenul. Ei au bani, totul e pregătit, ei așteaptă telefonul sau mesajul să plece. Au plecat și au lăsat tot în urmă”, spune patronul.

Stancu spune că experiența angajaților străini a fost un eșec și că nu ar mai repeta-o. „Nu aș mai lua alți străini. Știau foarte puțină engleză, ziceau doar „yes”. Nu le plăcea nici mâncarea, iar dacă îi lăsam pe ei să gătească trebuia să închid tot restaurantul – țineau toată bucătăria ocupată până își fierbeau ei sosurile, și așa nu se poate. Aveau atâtea pretenții… nu îmi mai trebuie niciodată”, declară administratorul de la ”Old Lisbon”.

Străinii care lucrează în restaurantele Sibiului, lăudați și blamați de patroni - „Unul nu știa să țină cuțitul în mână”
Sursa foto: Facebook/Old Lisbon

„Nu respectă confidențialitatea contractului”

Un alt patron de restaurant din Sibiu a angajat persoane venite din India și Bangladesh din cauza crizei de personal. El spune că în primele luni de muncă aceștia au fost mai productivi, însă după aceea au început să apară probleme, din cauză că angajații străini nu respectă confidențialitatea contractelor de muncă.

„Am înțeles că au grupuri unde își pun salariile și încep să migreze de la un angajator la altul. Din câte știu eu, înțeleg că au rămas în Sibiu pentru că nu prea au de ales. Problema va fi când vom intra în spațiul Schengen – sunt sigur că o să plece foarte mulți. În țările vestice nu mai erau locuri, deoarece numărul persoanelor pe care le poți duce la lucru în țările respective este limitat, și din acest motiv au rămas aici”, apreciază patronul.

„E o idee bună să lucrezi cu ei”

Am stat de vorbă și cu patroni de restaurante care cred că ideea aducerii angajaților străini este bună, dar nu au folosit-o până acum pentru că reușesc să se descurce cu românii „Deocamdată m-am descurcat cu cei indigeni. M-am gândit și la străini, dar deocamdată,  dacă mă descurc cu românii, e mai bine așa”, spune patronul restaurantului Delis.

Nici cei de la ”Tango” nu au angajat străini, deoarece echipa lor s-a menținut și nu au avut nevoie de noi angajați. „Noi nu avem angajați străini, dar este o idee bună să lucrezi cu ei, cum fac alte țări precum Italia, Germania, fiecare țară care are muncitori străini. Noi avem o echipă stabilă formată de ani de zile”, spune Bogdan Stroia de la ”Tango”.

Ultima oră

3 răspunsuri la “Străinii care lucrează în restaurantele Sibiului, lăudați și blamați de patroni – „Unul nu știa să țină cuțitul în mână””