românii care pot ieși la pensie de la 40 de ani - care sunt condițiile

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 23 noiembrie, un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru noi categorii de salariați. Aceștia vor putea ieși la pensie înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani dacă îndeplinesc anumite condiții.

românii care pot ieși la pensie de la 40 de ani - care sunt condițiile

Proiectul a fost adoptat de cele două camere ale Parlamentului dar pentru a intra în vigoare este necesar să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial, scrie ziare.com

Cine sunt salariații care pot ieși la pensie mai devreme

Conform proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, o parte dintre artiști se pot pensiona mai devreme.

Proiectul propune ca la articolul 56, alin (2), litera b) să aibă următorul cuprins:

b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepţia balerinilor, dansatorilor, soliştilor balet şi acrobaţilor, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi;

Profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale:

1. Balerin

2. Dansator

3. Acrobat

4. Jongler

5. Clovn

6. Călăreț de circ

7. Dresor de animale sălbatice

8. Solist vocal de operă și de operetă

9. Instrumentist la instrumente de suflat

10. Cascador

De reducerea vârstei de pensionare pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

În expunerea de motive se arată că măsura e absolut necesară, “având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”.

În prezent, conform inițiatorilor proiectului, de condiții mai bune de pensionare beneficiază persoane cu același tip de activitate (balerini și acrobați), ceea ce înseamnă existența unei inechități.

Cine se mai poate pensiona mai devreme

De-a lungul timpului au fost discuții despre polițiști care s-au pensionat la 40-45 de ani. Sunt cazuri excepționale în care se poate face acest lucru.

Conform art. 16, alin. 2 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă în cazul polițiștilor/militarilor este de 60 de ani.

Însă, ”și militarii și polițiștii, la fel ca alte 13 categorii de profesii se pot pensiona mai devreme dacă și-au desfășurat activitatea în condiții speciale de muncă, grupa 1, unde se poate scădea din vârsta standard de pensionare în funcție de perioada desfășurată în asemenea condiții, dar nu mai mult de 13 ani. Cu titlu de exemplu indicăm minerii, personalul navigant, angajații din căile ferate, balerinii etc”, explică sindicatul Europol pe site-ul oficial.

Sunt însă și situații în care polițiștii pot ieși mai devreme la pensie.

”Până în anul 2018, exista o prevedere în Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului care dădea posibilitatea pensionării în cazul desființării postului pe care polițistul era încadrat. De această portiță au beneficiat exclusiv cei cu funcții de conducere, în cazul reorganizării unităților, însă vorbim de un procent de aproximativ 0,05% din total pensionari. Am avut ca exemplu pe chestorul Irina Alexe pensionată la 39 ani sau chestorul Ciocoiu Marius pensionat la 42 ani, ambii au deținut funcții politice de demnitate publică”, mai arată sindicatul.

În acest moment, conform legislației în vigoare, se pot pensiona mai devreme dacă îndeplinesc unele condiții:

Polițiștii

Pompierii

Jandarmii

Angajații din serviciile secrete

Militarii

Magistrații

Aviatorii

Însă România va trebui să aplice astfel regulile asumate inițial în PNRR în privința vârstei de pensionare, astfel că aceste categorii de salariați nu vor putea ieși la pensie mai devreme de 65 de ani.

Și minerii se pot pensiona mai devreme de 45 de ani

Conform art 56 alin (2), lit a) din proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice vârsta standard de pensionare redusă nu poate fi mai mică decât 45 de ani în cazul persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani în locurile de muncă în unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă, sau de 15 ani în cazul în care activitatea minieră încetează ca urmare a obligațiilor pe care și le asumă statul român în negocierile cu Comisia Europeană, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 20 de ani.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică