Stabilizatoarele de tensiune oferă protecție împotriva necazurilor legate de fluctuațiile de tensiune. Dar cum alegeți unul? Iată ghidul nostru rapid pentru a găsi un stabilizator de tensiune perfect.
Energia electrică de proastă calitate, care scade și se umflă neanunțat, este o problemă reală, în special în suburbii și în zonele rurale. O sursă de alimentare fluctuantă se manifestă adesea prin lumini pâlpâitoare, becuri care se aprind cu mult înainte de expirarea lor preconizată sau performanțe reduse ale echipamentelor electronice sofisticate. Durata de viață a bateriei telefonului dvs. ar putea fi compromisă din cauza fluctuației de tensiune. Gândiți-vă la asta.
Motivele pentru supratensiuni și vârfuri de tensiune sunt numeroase. Ar putea fi fulgerele sau vânturile care provoacă încurcarea liniilor (natura nu este foarte prietenoasă cu echipamentele electronice), comutarea curentului pe linii sau sesiunile mai lungi de aspirare ale vecinului dvs. pasionat de curățenie. Acestea sunt cauze pentru care nu prea puteți face mare lucru.
Fluctuația de tensiune este un risc cu care nu ați vrea să vă confruntați cu aparatele dumneavoastră, mai ales atunci când este frecventă și imprevizibilă. Un stabilizator de tensiune poate rezolva majoritatea necazurilor legate de tensiune, dacă știți de ce fel de stabilizator aveți nevoie pentru o viață cât mai bună pentru aparatele dvs. dragi.
Ce este un stabilizator de tensiune?
Stabilizatoarele, cunoscute și sub numele de regulator automat și sigur de tensiune (AVR) este un dispozitiv care stabilizează tensiunea de utilitate publică înainte ca aceasta să ajungă la un tablou electric, respectiv la echipamentele conectate. Acesta nu numai că recunoaște fluctuațiile de tensiune, ci și o tonifiază în sus sau în jos la nivel intern pentru a oferi o gamă consistentă de tensiune de ieșire, adică aduce alimentarea cu tensiune într-un interval sigur ori de câte ori nu este.
Un stabilizator poate oferi, de asemenea, protecție suplimentară, cum ar fi suprasarcina și defecțiunea de fază, în funcție de specificațiile producătorului.
Care este stabilizatorul potrivit pentru mine?
Cu un stabilizator de tensiune, sunteți asigurat de operațiuni fără probleme, de o durată de viață mai lungă și de o performanță constantă a echipamentului. Prin urmare, merită să investiți timp și să vă gândiți la selectarea dispozitivului potrivit.
Specificațiile cheie care trebuie luate în considerare sunt:
- Tensiunea și frecvența nominală a liniei
- Intervalul de consum de energie al configurației dvs.
- Nivelul fluctuațiilor de tensiune cu care vă confruntați frecvent
- Tensiunea, curentul și puterea nominală a dispozitivului (aceste valori nominale sunt de obicei menționate ca KW, KVA sau în amperi – ușor de găsit pe autocolant de către producător sau în manualul de utilizare)
- Tipul de sarcină, dacă este de tip inductiv (curent de pornire ridicat) sau rezistiv
- Timpul de corecție a tensiunii de ieșire
- Tipul de instalare: Montare pe perete/pe birou/pe podea
- Condiții de instalare: Interior/exterior
- Clasificare IP
Ca și alte dispozitive electrice, stabilizatorul vine cu diferite specificații sau intervale de lucru. Trebuie să verificați intervalul de tensiune în care stabilizatorul va funcționa la cea mai bună performanță. De exemplu, veți avea nevoie de un stabilizator cu un domeniu de lucru mai larg, dacă fluctuațiile de tensiune extrem de scăzute sau ridicate sunt frecvente în localitatea în care vă instalați. Este recomandat să solicitați unui expert stabilizatorul potrivit pentru configurația dumneavoastră.
Ce să căutați la un stabilizator de tensiune?
Dacă doriți să faceți o achiziție, asigurați-vă că verificați care sunt caracteristicile pe care trebuie să le aibă stabilizatorul de tensiune.
Nu este recomandat să plasați un stabilizator de tensiune pe sol. Există riscul de a intra în contact cu apa. Stabilizatoarele montate pe perete sunt ușor de plasat la un nivel mai înalt, nu numai că le prelungește durata de viață, dar protejează și oamenii de un eventual risc de șoc electric. De asemenea, montarea pe perete a stabilizatorului ajută la economisirea spațiului în camerele de locuit dacă este instalat pentru echipamente precum aparatul de aer condiționat sau televizorul.