Topul bolilor de care suferă sibienii - Peste 30 la sută au afecțiuni ale aparatului respirator

Statisticile Direcției de Sănătate Publică arată că bolile reparatorii, digestive și ale sistemului osos și articular sunt cele mai răspândite în județul Sibiu. 

În județul Sibiu s-au înregistrat 560.012 cazuri noi de îmbolnăvire în anul 2020, arată Raportul de activitate al Direcției de Sănătate Publică (DSP). Pe primele trei locuri în ceea ce privește cele mai întâlnite boli în rândul sibienilor se clasează bolile aparatului respirator (33,39%), bolile aparatului digestiv (13,26%) și bolile sistemului osteo-articular(9,58%).

„Primele trei categorii de afecțiuni nu constituie nici o surpriză, bolile cardiovasculare și cele care țin de stilul de viață, cum este diabetul zaharat, situându-se istoric pe primele locuri, în ultimii zeci de ani. Alimentația, cu tot ce presupune aceasta, de la supraalimentare și fast-food până la superprocesare, aditivi și conservanți, alături de sedentarism și stres constituie cauze de necontestat ale îmbolnăvirilor”, ne-a transmis Simona Berariu, Purtător de cuvânt al DSP.

Peste 30.000 de bolnavi cronici de diabet în județ

Cele mai multe îmbolnăviri – aproape 70% din numărul total din județ – au fost înregistrate în mediul urban. De asemenea, medicii de familie din județul Sibiu au avut în evidență un număr total de 239.360 bolnavi cronici. Afecțiunile cele mai frecvente întâlnite la aceștia sunt bolile hipertensive (73.740 cazuri), cardiopatia ischemică (36.448 cazuri) și diabetul zaharat (30.114 cazuri).

Bolile care înregistrează  un număr redus de cazuri – sub 1 la mie în județ – sunt: maladia Down, scleroza multiplă, reumatismul articular acut și rahitismul evolutiv. Tuberculoza și cordul pulmonar cronic afectează între 1-2 la mie dintre locuitorii județului.

La 1 ianuarie 2022, populația județului Sibiu (după domiciliu) era de 467856 de locuitori.

Ultima oră