condițiile deplorabile în care lucrează ambulanțierii din sibiu

Treizeci de ambulanțieri din județul Sibiu participă marți la mitingul organizat de Federația Națională Sindicală „Ambulanța” în Capitală. Aceștia se alătură acțiunii fiind nemulțumiți de lipsa de reacție a premierului la un memoriu înaintat în luna mai a acestui an de FNSAR, unde au fost prezentate toate problemele cu care se confruntă. La SAJ Sibiu, situația nu este tocmai bună. Mașinile pe care lucrează zi de zi sunt vechi de peste 14 ani, cu kilometri mulți și pline de rugină, trusele medicale, atât de importante când intervin la cazuri, au medicamente lipsă, iar medicii care lucrează pe ambulanță sunt și ei puțini. 

Despre lipsurile și problemele acute de la Ambulanța Sibiu s-a scris în repetate rânduri. Eroii de la SAJ, care intervin zi de zi la cazuri în oraș și în județ, și-au mai spus nemulțumirile și în trecut, dar pare că nu au fost ascultați. Tocmai de aceea, marți, merg la București să protesteze. Claudiu Mureșan, senator USR, a vorbit cu ei în weekend și a arătat, pe Facebook, ce nu funcționează la Serviciul de Ambulanță. 

condițiile deplorabile în care lucrează ambulanțierii din sibiu

CITEȘTE ȘI: Ambulanțierii din Sibiu intră în grevă – Treizeci de angajați merg la protestul din București

Ambulanțierii pleacă la datorie, atunci când sunt solicitați, dintr-o hală – în adevăratul sens al cuvântului. Mașinile în care urcă sunt atât de vechi încât e de mirare că încă mai funcționează. 

„Am avut ocazia să discut cu toți cei prezenți în modesta Stație Județeană Ambulanța Sibiu. O hală, în adevăratul sens al cuvântului, are acum această denumire specială. Dar, doar oamenii sunt speciali acolo. Și faptele lor grozave! Restul e vechi, uzat, insuficient, perimat. (…) Parcul auto este format din mașini pe care în alte țări nu le găsești nici la muzeu. Unele au peste 14 ani, 5-600.000 km la bord, pline de rugină, cu instalațiile distruse și bordul iluminat ca un brad de Crăciun. Ireal, incredibil, înspăimântător! Doar 4 din cele 9 mașini din parcul auto au 4-5 ani, dar și acestea au deja 300.000 km”, a scris Claudiu Mureșan (USR) pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: A făcut ocolul Pământului de 16 ori – Ambulanța din Sibiu cu peste 643.000 de kilometri la bord

Prea puțini medici și medicamente lipsă

La SAJ Sibiu este criză de medici de multă vreme, iar din acest motiv pacienții sunt expuși unor riscuri majore. „În continuare, medicii din sistemul de ambulanță sunt insuficienți, iar asta face ca riscurile la care sunt expuși pacienții să fie majore. Există situații în care echipajul fără medic trebuie să administreze medicamente sau să aplice proceduri medicale pentru care e nevoie de decizia unui medic, dar acesta nu poate fi contactat din rațiuni tehnice. E nevoie urgentă de soluție la aceasta problemă. Am aflat că trusele medicale nu conțin medicamente uzuale sau, la fel de problematic, că aceste truse diferă ca și conținut de la o ambulanță la alta, ceea ce este lipsit de logică”, a scris Mureșan. 

O altă problemă de care se lovesc ambulanțierii este aceea că, de multe ori când merg să salveze oameni, viața lor e pusă în pericol. „Nu beneficiază de protecția reală a poliției atunci când sunt solicitați să intervină la cazuri cu pacienți recalcitranți, agresivi”, a adăugat Mureșan. 

Sursa foto: Facebook/Claudiu Mureșan

Ultima oră

Comentariul meu