Peste treizeci de angajați de la Ambulanța din Sibiu merg la București și se alătură mitingului organizat de Federația Națională Sindicală „Ambulanța” din România (FNSAR). Nemulțumirile acestora sunt legate de lipsa de reacție a premierului la memoriul înaintat de FNSAR în luna mai, unde au fost prezentat problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanță din țară.
Eroii de la Ambulanța din Sibiu se confruntă cu o serie de lipsuri. Parcul auto este format din mașini vechi chiar și de peste 14 ani, cu 600.000 de kilometri la bord, medicii din sistemul de ambulanță sunt insuficienți, trusele medicale duc lipsă de medicamente uzuale și nu beneficiază de protecție din partea poliției atunci când sunt solicitați să intervină la cazuri cu pacienți agresivi. Cu toate acestea, zilnic, ambulanțierii răspund prompt solicitărilor și intervin în sprijinul celor ce le cer ajutorul.
CITEȘTE ȘI: A făcut ocolul Pământului de 16 ori – Ambulanța din Sibiu cu peste 643.000 de kilometri la bord
Din cauza tuturor acestor lipsuri, peste treizeci de angajați de la SAJ Sibiu au decis să meargă la București și să se alăture protestului din 22 noiembrie. „Sunt 34 angajați de la SAJ Sibiu care se vor deplasa mâine la București”, a precizat Genu Scridon, purtătorul de cuvânt al Ambulanței Sibiu.
Ambulanțieri din toată țara protestează în Capitală
Pe lângă ambulanțierii sibieni, la miting vor mai fi prezenți angajați ai Serviciilor de Ambulanță din toată țara. Acțiunea este organizată de Federația Națională Sindicală „Ambulanța” care, în data de 30 mai 2022, a trimis un Memoriu premierului în care au fost prezentate problemele cu care se confruntă fiecare serviciu de ambulanță din țară, scrie AGERPRES. Reacția premierului, în tot acest timp, a întârziat să apară.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de refuzul şefului DSU, care este şi preşedintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic (CISMT), Raed Arafat, de a convoca şedinţe CIMST pe parcursul anului 2022, şi precizează că lipsa acestor şedinţe a dus la lipsa de consultare, de transparenţă şi de decizii care au afectat serviciile de ambulanţă privind dezvoltarea şi organizarea.
De asemenea, aceştia acuză sabotarea Serviciilor Publice de Ambulanţă de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin neimplicare în cursul anului privind încheierea Contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022. Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanţe Tip B 4×4 şi 4×2 pentru echipaj medical de urgenţă şi a celor aproximativ 100 de ambulanţe Tip C pentru echipaj medical de urgenţă cu medic, în condiţiile în care, Serviciile Publice de Ambulanţă se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din „dotarea” Serviciilor Publice de Ambulanţă, doar 25% îndeplinesc condiţiile tehnice legale, se precizează în comunicat.
Mai mult, reprezentanţii din sector subliniază că din Acordul-Cadru 2018-2022 s-au achiziţionat doar aproximativ 25% din numărul total de ambulanţe stabilit pe tipuri de ambulanţe, iar pierderea numărului menţionat va face ca în anul 2023 Serviciile Publice de Ambulanţă să intre într-un blocaj tehnic din cauza lipsei de ambulanţe noi şi casarea a cel puţin 50% din parcul de ambulanţe existent.
Alte nemulţumiri vizează lipsa comunicării sau a informării Ministerului Sănătăţii de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă privind intenţia de a face achiziţia de ambulanţe sau motivul care a stat la baza refuzului de a continua achiziţia de ambulanţe, achiziţie care, din 2017 a fost preluată de către DSU de la Ministerul Sănătăţii, pe motivul că Ministerul Sănătăţii nu este capabil să facă achiziţii.
FNSAR solicită, totodată, corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii şi nu numai, cât şi crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanţă în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării.