Președintele FIFA acuză Occidentul de „ipocrizie” cu o zi înainte de începerea Cupei Mondiale
sursa: Sky Sports

Cu o zi înainte de începerea Campionatului Mondial de Fotbal, Gianni Infantino, președintele FIFA, a acuzat Occidentul de „ipocrizie” în privința drepturilor omului din Qatar. 

Președintele FIFA acuză Occidentul de „ipocrizie” cu o zi înainte de începerea Cupei Mondiale

Gianni Infantino, de origine elvețiană, a declarat că națiunile europene ar trebui să își ceară scuze pentru acte comise în propria istorie, în loc să se concentreze pe problemele lucrătorilor migranți din Qatar, scrie BBC, relatat de Mediafax.

Infantino a început conferința de sâmbătă prin a spune: „Astăzi am sentimente puternice. Astăzi mă simt qatariot, mă simt arab, mă simt african, mă simt homosexual, mă simt handicapat, mă simt lucrător migrant”.

Infantino a declarat: „Am primit multe lecții de la europeni și de la lumea occidentală. Eu sunt european. Pentru ceea ce am făcut timp de 3.000 de ani în întreaga lume, ar trebui să ne cerem scuze pentru următorii 3.000 de ani înainte de a da lecții de morală. Dacă Europei îi pasă cu adevărat de destinul acestor oameni, poate crea canale legale – așa cum a făcut Qatar – prin care o parte dintre acești muncitori pot veni în Europa să lucreze. Să le ofere un viitor, o speranță. Am dificultăți în a înțelege criticile. Trebuie să investim în a-i ajuta pe acești oameni, în educație și pentru a le oferi un viitor mai bun și mai multă speranță. Ar trebui să ne educăm cu toții, multe lucruri nu sunt perfecte, dar reforma și schimbarea necesită timp. Această lecție morală unilaterală este doar ipocrizie. Mă întreb de ce nimeni nu recunoaște progresele făcute aici din 2016 încoace. (…) Qatar este pregătit, va fi cea mai bună Cupă Mondială din toate timpurile. Nu trebuie să apăr Qatar, ei se pot apăra singuri. Eu apăr fotbalul. Qatar a făcut progrese și simt și multe alte lucruri”, a spus președintele FIFA.

Acesta a continuat spunând că „Bineînțeles că nu sunt qatariot, arab, african, homosexual, cu dizabilități sau lucrător migrant. Dar mă simt ca ei pentru că știu ce înseamnă să fii discriminat și hărțuit ca străin într-o țară străină”, povestind că în copilărie a fost agresat pentru că avea părul roșcat și pistrui. „Am fost hărțuită pentru asta”, mărturisește Infantino.

Fundașul englez Eric Dier a spus despre criticile primite: „Cupa Mondială a fost atribuită Qatarului în 2010, iar eu aveam 16 ani la acea vreme. Noi, ca jucători, nu avem nicio decizie cu privire la locul unde jucăm, aceste decizii sunt luate mai sus de noi. Este o situație dificilă pentru noi. Fiecare echipă și jucător se va confrunta cu ea pe parcursul turneului. Este dezamăgitor”.

Șeful Qatarului, Felix Sanchez, a adăugat: „S-au spus multe despre acest lucru, unele informații eronate și unele comentarii nu au fost complet corecte. Pierderea de vieți omenești în timpul orelor de lucru este cea mai mare tragedie, fie aici în Qatar, fie oriunde în lume. Să sperăm că la această Cupă Mondială putem lucra împreună pentru a aduce beneficii condițiilor pentru aceste grupuri, nu doar în Qatar, ci peste tot în lume”.

Qatarul a fost presat să construiască un centru pentru lucrătorii migranți, iar Infantino a anunțat un „birou dedicat și permanent” la Doha, în urma discuțiilor cu guvernul din Qatar și cu OIM.

El a mai spus că fiecare lucrător care are un accident „primește despăgubiri prin lege”. „În funcție de amploare, poate fi vorba de mai mulți ani de salariu”, a adăugat el.

Infantino a mai spus că fondul moștenit de FIFA pentru Qatar 2022 va merge în educație, semnând un acord care va ajuta 25 de milioane de copii și femei din India.

În februarie 2021, The Guardian a declarat că 6.500 de lucrători migranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka au murit în Qatar de când țara a câștigat organizarea Cupei Mondiale.

Numărul se baza pe cifrele furnizate de ambasadele țărilor în Qatar.

Cu toate acestea, guvernul din Qatar a declarat că aceste cifre sunt înșelătoare, deoarece nu toate decesele înregistrate au fost ale unor persoane care lucrau la proiecte legate de Cupa Mondială.

Guvernul a declarat că înregistrările sale privind accidentele au arătat că au existat 37 de decese în rândul muncitorilor de pe șantierele de construcție a stadioanelor Cupei Mondiale între 2014 și 2020, dintre care doar trei au fost „legate de muncă”.

Cu toate acestea, Organizația Internațională a Muncii (OIM) spune că aceasta este o subestimare.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică