Sabin Adrian Luca, fostul manager al Muzeului Național Brukenthal, va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Sibiu. În acest sens, a fost inițiat un proiect de hotărâre pe care consilierii locali îl vota în ședința de la finalul acestei luni.
Sabin Luca va primi titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Sibiu”. Propunerea a venit din partea grupului de consilieri FDGR. Titlul i se va acorda datorită „activității de promovare a valorilor culturale, arheologice și istorice, precum și pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural național”.
În raportul de specialitate sunt redate motivele pentru care prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca va primi acest titlu. „Activitatea sa în calitate de manager general al Muzeului Național Brukenthal, unul dintre cele mai apreciate muzee din țară și din Europa, reprezentând o parte importantă din Sibiul cultural, activitatea sa în mediul academic sibian, formând generații noi de specialiști, faptul că a organizat numeroase expoziții, congrese, conferințe și simpozioane atât pe plan local, cât și la nivel național și internațional care au pus Sibiul pe harta marilor evenimente științifice, contribuția valoroasă în programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 în calitate de manager al Muzeului Național Brukenthal”, se arată în raport.
Sabin Luca – O carieră profesională cu un parcurs excepțional
Sabin Luca a absolvit, în 1983, Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filozofie. În anul 1995 a devenit doctor în istorie. După terminarea studiilor universitare, în perioada 1983 – 1984, a fost profesor titular în învățământul mediu. În perioada 1984 – 1990 a fost muzeograf la Muzeul Județean Reșița și apoi la Muzeul Județean Arad.
Din 1991 a devenit profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, la Facultatea de Științe Socio-Umane, departamentul de Istorie, patrimoniu și teologie protestantă. În perioada 2004 – 2006, a ocupat funcția de prodecan al Facultății de Istorie și Patrimoniu. În calitatea sa de formator, a creat o școală de arheologie și a format tineri cercetători.
Din aprilie 2006, a ocupat funcția de director general al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu. Prin actul managerial eficient, prin reorganizarea expozițiilor, precum și prin readucerea în muzeu a unor opere de artă considerate pierdute sau înstrăinate, Muzeul Brukenthal a reintrat în rândul marilor obiective culturale ale lumii.
Sabin Luca a coordonat, de asemenea, 14 șantiere arheologice mari, situri care au furnizat materiale și informații valoroase în domeniul istoric și cultural. Mai mult, acesta a publicat 15 cărți ca autor, 9 cărți ca prim-autor, 15 lucrări colective de cercetare și peste 300 de studii, articole sau recenzii.