se desființează locurile de parcare din spatele stadionului municipal - propunerea este în dezbatere publică

Primăria municipiul Sibiu va monta piloni pe Aleea Mihai Eminescu, aflată în vecinătatea Stadionului Municipal și parcului Sub Arini, iar accesul va fi cu plată. În plus, nu vor mai exista locuri de parcare, acestea fiind desființate. Acces vor avea rezidenții, persoanele care lucrează la firme de pe această stradă și persoanele care se ocupă de aprovizionare. În acest sens, a fost inițiat un proiect de hotărâre pentru aprobarea regulamentului privind reglementarea circulației autovehiculelor pe această stradă. Proiectul urmează să fie supus spre dezbatere și aprobare Consiliului Local. Sibienii pot trimite propuneri și opinii cu valoare de recomandare municipalității până în 23 noiembrie. 

Municipalitatea a decis ca pe Aleea Mihai Eminescu, situată între Stadionul Municipal și Parcul Sub Arini, să fie montați piloni de trecere, zona devenind astfel pietonală. În raportul de specialitate este motivată decizia. 

se desființează locurile de parcare din spatele stadionului municipal - propunerea este în dezbatere publică

„Având în vedere lucrările de modernizare ale Stadionului Municipal Sibiu, zonele de agrement, fitness și spațiile de joacă amenajate pe Aleea Mihai Eminescu, evenimentele publice care se pot organiza pe domeniul public în această zonă în baza avizului emis de Comisia de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice, în vederea punerii în valoare a spațiului public din această zonă, încurajarea activităților recreaționale și asigurarea unei circulații pietonale în condiții optime, (…) propunem spre aprobare Consiliului Local al Municipiului Sibiu adoptarea unei hotărâri pentru aprobarea Regulamentului privind reglementarea circulației autovehiculelor pe Aleea Mihai Eminescu din Municipiul Sibiu”, se arată în raportul ce însoțește proiectul de hotărâre. 

CITEȘTE ȘI: Stadionul Municipal va fi inaugurat în 10 decembrie – FC Hermannstadt evoluează cu Farul

Cine va avea acces și ce tarife se aplică

În regulamentul privind reglementarea circulației auto pe Aleea Mihai Eminescu din Sibiu, pus în dezbatere, se arată că aceasta va deveni o zonă pietonală și va fi delimitată de piloni mobili. Accesul auto se va face printr-un sistem de piloni mobili, montați la intrările dinspre strada Școala de Înot și strada Titu Maiorescu. Zonele de acces pe zona pietonală de pe Aleea Mihai Eminescu din municipiul Sibiu se află sub supraveghere video. În zona pietonală de pe Eminescu se va interzice accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone. De asemenea, motocicletele, motoretele, motoscuterele și ATV-urile nu vor putea intra aici. 

se desființează locurile de parcare din spatele stadionului municipal - propunerea este în dezbatere publică
Sursa: Captură Google Maps

După cum se arată în regulament, în zonă vor avea acces doar rezidenții (persoanele care au domiciliul pe Aleea Mihai Eminescu) și persoanele juridice (care au locul de muncă pe Aleea Mihai Eminescu), condiția fiind să parcheze în curțile proprii. De asemenea, acces vor avea și cei care fac aprovizionarea în zonă, dar doar în intervalul 05:00 – 10:00. Pe zona pietonală vor putea staționa pentru maxim 30 de minute. Se vor da carduri de acces și pentru non-rezidenți, adică pentru persoanele care se ocupă de aprovizionarea spațiilor din zona pietonală în afara intervalului 05:00 – 10:00. Și în acest caz, staționarea se va face în curtea proprie, iar în situația în care este necesară staționarea în zona pietonală în dreptul spațiului la care se efectuează aprovizionare, aceasta este permisă pentru o durată de maxim 30 minute. Vor fi acordate carduri de acces și pentru persoanele care se ocupă de organizarea de evenimente și au nevoie să transporte, monteze și demonteze elemente necesare pentru realizarea evenimentului în cauză. În această situație, este interzisă staționarea a mai mult de trei autovehicule simultan pe zona pietonală pentru o durată mai mare de 30 de minute. În rest, sibienii care vor să se plimbe în parcul Sub Arini și ajung în această zonă cu mașina, nu vor mai putea parca pe Aleea Mihai Eminescu, fiindcă locurile vor fi desființate.

se desființează locurile de parcare din spatele stadionului municipal - propunerea este în dezbatere publică

Tarifele pentru accesul autovehiculelor în zona pietonală vor fi:

  • Abonament rezident – tarif 15 lei/lună/auto; 
  • Abonament persoane juridice – tarif 15 lei/lună/acces la locul de parcare (proprietate privată); 
  • Abonament aprovizionare – tarif 10 lei/30 minute/auto/interval orar; 
  • Abonament non-rezident – tarif 50 lei/30 minute/auto/în afara intervalului orar de
    aprovizionare; 
  • Card acces pentru evenimente – tarif 15 lei/30 minute/auto sau 100 lei/1 zi (organizatorul are posibilitatea de a opta între cele două tarife în funcție natura evenimentului) 

Persoanele care vor intra pe zona pietonală neautorizat, cele care vor staționa fără respectarea intervalului de aprovizionare sau duratei maxime pentru care e permisă aprovizionarea, cele care nu vor respecta regulile în zona pietonală ori cele care vor intra cu motociclete, ATV-uri sau motoscutere pe stradă, vor fi sancționate. Amenzile încep de la 300 lei și ajung la 500 lei. 

Instituțiile publice, Salvare, Pompieri, Poliție, Poliție Locală, Primăria Municipiului Sibiu și Serviciile Publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Sibiu și deținătorii/administratorii și prestatorii autorizați, care intervin la rețelele de utilitate publică, vor beneficia de acces gratuit în zonă. Accesul se va efectua pe baza unui card netransmisibil în alte scopuri. Obţinerea acestui card se face pe baza unei cereri exprese.

Persoanele fizice sau juridice interesate pot depune în scris, până la data de 23 noiembrie 2022 propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect de hotărâre. Acestea pot fi depuse la adresa de e-mail pms@sibiu.ro sau letric la sediul Primăriei Municipiului Sibiu din strada Samuel Brukenthal nr. 2, camera 8.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. In parcarea de la BoltaRece AU RESTRANS LIBERA CIRCULATIE ! NU mai suntem egali in drepturi ( CONSTITUTIA ROMANIEI Art 16 alin 1) + ca riveranii TREBUIE SA PLATEASCA BIR LA MARELE SHOBOL pentru a avea acces la proprietate cu auto propriu (cei cu intrare din Aleea M.Eminescu) Acest acces era LIBER pana mai ieri ! SIBIENI TREZITI-VA ! Comentariile mele acide au fost in mod repetat sterse ! ALOO, PRESA LIBERA ?