Se anunță concedieri și la Amazon - 10.000 de angajați ar fi disponibilizați săptămâna aceasta

Acțiunile Amazon au scăzut luni cu 2,5%  după ce The New York Times a scris că gigantul tehnologic plănuiește să reducă aproximativ 10.000 de locuri de muncă din zona corporativă și tehnologică, ca parte a unei acțiuni ample de reducere a costurilor.

Este cea mai mare reducere de personal din istoria companiei. Disponibilizările, care vor începe săptămâna aceasta, reprezintă mai puțin de 1% din forța de muncă globală a platformei online de comerț și 3% din angajații corporativi.

După ce au profitul uriaș din timpul pandemiei, alte firme din Silicon Valley au început să dea oameni afară. Meta, propietara Facebook,  Instagram sau Whastapp au anunțat săptămâna trecută o reducere de 13% a forței de muncă, ceea ce echivalează cu 11.000 de angajați, în timp ce Twitter, sub comanda lui Elos Musk, a făcut același lucru cu 50% din cei peste 7.500 de angajați.

Potrivit propriilor cifre, Amazon avea 798.000 de angajați la începutul lui 2020, dar la sfârșitul lui decembrie 2021, avea 1,6 milioane de lucrători cu normă întreagă și cu normă parțială, ceea ce echivalează cu o creștere de 102%.

Sezonul sărbătorilor este un moment critic pentru Amazon, iar compania a intensificat de obicei angajările pentru a satisface cererea crescută. Dar Andy Jassy, ​​care a devenit CEO în iulie 2021, a aplicat un model de reducere a costurilor pentru a păstra „casa” companiei și pentru a face față scăderii vânzărilor și a perspectivelor sumbre pentru economia globală.

Amazon și-a anunțat anterior intenția de a îngheța angajările la nivel corporativ și în sectorul de afaceri mai puțin importante. În ultimele luni, Amazon și-a închis serviciul de telesănătate, a întrerupt un proiector special pentru apeluri video pentru copii și a închis toate centrele de apeluri, cu excepția unuia, și-a eliminat robotul de livrare itinerantă, a închis mall-urile fizice cel mai puțin profitabile și a închis, anulat sau amânat unele noi proiecte de depozitare de distribuție. .

În urmă cu câteva zile, a raportat câștiguri dezamăgitoare în trimestrul trei al anului, care au speriat investitorii și au redus valoarea acțiunilor cu peste 13%. A fost prima dată când Amazon a atins o capitalizare de piață sub 1 trilion de dolari din aprilie 2020. Acest lucru a determinat o vânzare de acțiuni care a dus la eliminarea practic a tuturor câștigurilor din creșterea din perioada pandemiei. Acțiunile au scăzut cu aproximativ 41% anul acesta.

Ultima oră