Centrul de recuperare pentru dependenți de alcool sau alte droguri „Așezământul Nazaret” din Șura Mică este unul dintre puținele de acest fel din țară. Numărul pacienților acestuia, în special al celor care se confruntă cu problema alcoolului, a crescut semnificativ după pandemie, iar după sărbătorile de iarnă e posibil să apară un nou val de creșteri.
În timpul pandemiei, „Așezământul Nazaret” a fost aproape pustiu. În unele luni, saloanele cu o capacitate de 30 de locuri ale centrului pentru tratamentul dependențelor au găzduit doar trei pacienți. Astăzi, 25 de locuri sunt deja ocupate, iar personalul centrului se așteaptă ca după sărbătorile de iarnă numărul pacienților să crească.
„A scăzut foarte mult numărul de pacienți în pandemie, dar din vară încoace spre toamnă au început să revină. Este o problemă legată de faptul că oamenii care ajung aici nu recunosc că au o problemă si că acceptă foarte greu ajutorul”, spune Gabriela Bălan, psihologul Centrului de reabilitare.
Cei mai mulți pacienți ajung la „Așezământul Nazaret” din cauza dependenței de alcool, combinată frecvent cu dependența de jocuri de noroc. Mai sunt și persoane cu dependențe de droguri și medicamente, dar într-un număr mai mic. „Am avut cazuri în care s-a schimbat dependența – persoanele dependente de droguri caută aceeași stare în alcool sau în medicamente”, spune psihologul.
Unii pacienți schimbă o dependență cu alta
Bălan a remarcat că dintre cei 25 de pacienți internați la momentul actual doar patru sunt sibieni – ceilalți vin din tot restul țării. Cei mai mulți sunt „împinși” de la spate de familie. Au existat cazuri fericite, spune psihologul, în care pacienții și-au refăcut viața. „Un tânăr de 38 de ani care a venit în timpul pandemiei era dependent de heroină și se afla în divorț. A înlocuit heroina cu alcoolul, devenind dependent de acesta. A stat patru luni la noi. În prezent e abstinent, are acum un al doilea copil și își caută să își cumpere casă”, spune psihologul.
„Așezământul Nazaret” a fost înființat în anul 1994 și este patronat de Asociația Umanitară ”Crucea Albastră” din România. Cei internați aici beneficiază aici de cure de reabilitare pentru învingerea dependenței de alcool, medicamente, droguri sau jocuri de noroc. Curele au o durată cuprinsă de regulă între două-patru luni, după modelul unor clinici similare din țările occidentale în care se asigură asistență medicală, psihologică, socială și spirituală.
Costul standard al unei luni de internare la centrul din Șura Mică este de 3900 RON de pacient, iar internarea se face pentru o perioadă de minim o lună. Perioada optimă pentru tratament este de 3 luni.