După noul plan de reorganizare, datoriile clubului FC Hermannstadt sunt aproape în totalitate achitate. Formația de pe malul Cibinului mare are de achitat peste 600.000 de lei din 11 milioane de lei.
După numai 6 luni de la aprobarea planului inițial de reorganizare al celor de la Hermannstadt, pentru ieșirea din insolvență, responsabilii clubului au ajuns la concluzia că nu pot îndeplini, așa că au pus la cale votarea unuia nou, în care, practic, s-ar scăpa cam de 95% din obligațiile asumate în planul inițial, scrie GSP.
Hermannstadt scapă de 95% din datorii!
Și culmea, acesta a fost votat, deși trei din cele patru categorii de creditori ies mult pe minus, ba chiar pe ZERO.
Adunarea Generală a creditorilor s-a reunit pe 26 septembrie, în mare grabă, pentru că pe 30 era data la care trebuia achitată o nouă tanșă din datoriile asumate prin planul inițial de reorganizare, o sumă în jurul a 1.000.000 de lei.
Din 28 de milioane lei au scăzut la 11 milioane, iar acum vor să rămână doar 602.000 lei
La intrarea în insolvență, datoriile clubului sibian erau de 28.348.956 lei (aproximativ 6 milioane euro). Iar în planul de reorganizare aprobat în martie, societatea se angaja să returneze 10.926.100 lei, în jur de 39% astfel:
- creditorii garantați (jucători extracomunitari) să primească 20% din datorii (250.000 lei);
- creditorii salariali (diverși angajați) – 100% (639.413 lei);
- creditorii bugetari (bugetul de stat, taxe și impozite) – 100% (6.176.687 lei);
- chirografarii (firme, servicii, majoritatea jucătorilor) – 20% (3.856.571 lei).
Niște estimări exagerat de optimiste, totul bazându-se pe promovarea ulterioară și atragerea de noi sponsori în Superligă. Surse din lumea fotbalului susțin că „de fapt, i-au păcălit fiindcă erau în criză de timp.
Dacă nu se aproba planul de reorganizare, nu puteau promova. De aceea au anunțat că dau, de exemplu, la chirografari, cea mai defavorizată categorie într-o insolvență, 20% din datorii. Nu s-a văzut așa ceva în nicio situație de acest gen, de obicei ei primesc maxim 5%. Era de așteptat să nu poată respecta acest plan”.
Cum marea parte a datoriilor erau către investitorii clubului, Ștefan Băcilă și Claudiu Rotar, care aveau de primit cam 16 milioane de lei din datoria inițială, aceștia au convins marea majoritate a celor prezenți la adunarea Generală din septembrie să fie de acord cu noul plan de reorganizare.
Inclusiv firmele, care, conform unor surse din apropierea clubului, ar fi controlate tot de ei. Astfel, creditorii garantați ar fi singurii care ar iesi în avantaj conform noului plan.
Numai pe hârtie, fiindcă, un milion de lei de la această categorie s-a mutat la chirografari, astfel că lor a rămas să li se achite doar 252.042 lei. Creditorii salariali ar primi numai jumătate din cât s-a promis inițial, adică 350.000 lei. Iar două categorii, creditorii bugetari și chirografarii, n-ar mai lua nimic!!!
Conform noului plan, creanțele se vor reduce după cum urmează:
- creditorii garantați (jucători extracomunitari) să primească 20% din datorii (252.042 lei);
- creditorii salariali (diverși angajați) – 50,12% (350.000 lei);
- creditorii bugetari (bugetul de stat, taxe și impozite) – 0%;
- chirografarii (firme, servicii, majoritatea jucătorilor) – 0%.
3 jucători se opun, dar au șanse mici de succes
Datoria de 6.176.687 milioane lei către ANAF ar dispărea și ea!!! Unii s-au opus, printre ei și câțiva jucători precum Romario Pires, Joalisson sau Adae.
Nume creditor | Valoarea creanței |
Santos Pires Romario | 173.149 lei |
Santos Oliveira Joalisson | 108.836 lei |
Adae Bright | 98.942 lei |
Au fost însă prea puțini ca să conteze. Foștii sau actualii fotbaliști români de la Hermannstadt n-au trimis pe nimeni să-i reprezinte. Iar pe 7 decembrie, judecătorul sindic ar urma să se pronunțe în legătură cu noul plan de reorganizare.
ANAF și creditorii salariali au depus deja contestații, iar acestea se vor judeca mâine la Tribunalul Sibiu.
Hermannstadt, un club ținut în viață de „aparate” și tertipuri financiare
Hermannstadt nu are doar vechile datorii de dinainte de intrarea în insolvență, ci și unele noi, curente, care nu sunt deloc mici. Legea insolvenței nu permite acest lucru, dar tertipuri pentru evitarea ei se găsesc mereu.
De exemplu, asociații Băcilă și Rotar au înăbușit răzmerița jucătorilor, achitând de curând 3 salarii restante. Deocamdată este încă un alt împrumut către club. Nici primele de promovare, care sunt tot datorii curente, făcute după intrarea în insolvență, nu au fost achitate.