sisteme de încălzire recomandate de specialiști în sibiu - centrală pe gaz rămâne în topul preferințelor inginerilor

Sistemele de încălzire reprezintă unul dintre cele mai discutate subiecte, având în vedere creșterea prețurilor atât la gaz, cât și la energia electrică. În acest sens am vorbit cu mai mulți experți din acest domeniu pentru a afla care sunt cele mai eficiente metode de încălzire dacă locuiești în Sibiu la casă sau la apartament.

Părerile referitoare la cele mai avantajoase surse de încălzire sunt împărțite. Din discuțiile avute cu inginerul Horațiu Bîrs de la „Centrale Termice Sibiu” și cu Florin Gabor, administratorul firmei „Instal Sib” am aflat că sistemul de încălzire prin podea este unul foarte avantajos, însă are și minusuri – dacă se strică, cu greu mai poate fi reparat și de cele mai multe ori trebuie schimbat cu totul.

În topul eficienței, după încălzirea prin podea, clasica centrală pe gaz rămâne printre preferințele inginerilor, prin urmare și a sibienilor. Pompa de căldură cu aer apă este și ea recomandată de Florin Gabor, însă costul de achiziție este unul exorbitant. Horațiu Bîrs vede pompa de căldură cu apă aer avantajoasă doar în cazul în care optezi și pentru panouri solare fotovoltaice. „Încălzirea prin perete este la fel de eficientă ca încălzirea prin podea. Centralele termice cu condensare au randament ridicat și consum mic”, adaugă Horațiu Bîrs, inginer la Centrale Termice Sibiu.

sisteme de încălzire recomandate de specialiști în sibiu - centrală pe gaz rămâne în topul preferințelor inginerilor

Pompa de căldură este cea mai scumpă

În contextul scumpirilor, tot centrala termică pe gaz rămâne cea mai avantajoasă, asta dacă nu se apelează la panourile fotovoltaice – în cazul în care locuiești la casă. Pompa de căldură rămâne în continuare o opțiune scumpă pentru sibieni. „Pompa de căldură este cea mai scumpă ca și preț de achiziție, iar cea mai ieftină este centrala termica pe gaz. Încălzirea prin pardosea are un cost mai ridicat de executare, dar ca și rezistență este mult mai ok”, spune Florin Gabor.

Inginerul de la „Centrale Termice Sibiu” consideră că „gazul rămâne la putere”, fiind accesibil pentru aproape orice român. „Sistemul pe gaz e cel mai eficient la ora actuală, curentul costă mult mai mult decât gazul. Prețul de achiziție la centrala pe curent e mult mai mare. Un cost mediu la o pompă de căldura medie ajunge la 15.000-18.00o lei, iar prețul la o centrală termică pleacă de la 3.000 – 4.000 lei. Cine își permite panouri fotovoltaice, trece 15.000 de euro, dar într-adevăr ești independent energetic și atunci investiția pe zece ani merită”.

La costurile de achiziționare se mai adaugă și  prețul manoperei care este și el diferit în funcție de alegerea făcută. „La o pompă de căldură implică mai multe costuri la montarea acesteia. La o centrală manopera costă între 800 și 1200 lei, dar la o pompă de căldură costă undeva la 3.000 lei. Ca și costuri plătești curent în loc de gaz, nu e nici o afacere la cum urcă prețurile, nu știi care e mai rentabil la ora actuală. Pompa de căldură e rentabilă când pui și panouri fotovoltaice, pentru că atunci ești pe zero”, explică Horațiu Bîrs.

Pentru sibienii care au case centralele care funcționează cu lemne de foc nu mai sunt rentabile, prețul la lemn fiind și el unul foarte mare. În schimb, pentru aceștia o soluție eficientă ar putea-o reprezenta panourile fotovoltaice pentru că automat costurile se diminuează, din spusele experților sibieni, sau sistemul de încălzire prin podea, aeroterma și în cele din urmă caloriferul. Pentru apartamente, soluțiile cele mai avantajoase ar rămâne centrală termică pe gaz.

 

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu