Cu un război la graniță, România riscă să iasă din vizorul companiilor energetice

A devenit cunoscut faptul că aproximativ 70% din activele companiei energetice Enel din România vor fi cumpărate de PPC din Grecia. Potrivit experților, valoarea tranzacției va fi mai mare de 1,3 miliarde EUR. Astfel, România se îndepărtează de naționalizare spre vânzarea giganților energetici naționali, pe măsură ce se produc schimbări majore în sectorul energetic. Și, pe măsură ce geografia devine tot mai importantă în ochii investitorilor și a greilor din energie, România pierde rapid puncte.

Recent, presa greacă a publicat știrea că PPC, gigantul energetic, intenționează să cumpere aproximativ 70% din activele Enel din România pentru aproximativ 1,3 miliarde de euro. Potrivit lui Giorgios Stasis, șeful PPC, din cauza crizei energetice actuale, există multe probleme și provocări care trebuie abordate rapid. Compania sa continuă să studieze obiectivele energetice atât în Grecia, cât și în străinătate. În următoarele luni, se așteaptă o achiziție majoră sub formă de active de la Enel din România. După ce a fost director regional și CEO al Enel din 2016 până în 2019, Stasis este familiarizat cu piața de energie din România. În ceea ce privește Enel în sine, reprezentanții companiei nu au comentat încă zvonurile despre posibila vânzare a majorității activelor companiei către gigantul grec. Cu toate acestea, Enel urmează în mod tradițional politica de a nu comenta zvonurile de pe piață, astfel încât tăcerea nu le confirmă și nici nu le neagă.

Să ne amintim că Enel este o companie energetică internațională angajată în producția și distribuția de energie electrică și gaze. Fondată în 1962 ca instituție publică în Italia, Enel a fost transformată într-o societate pe acțiuni cu sediul la Roma în 1992. În următorii câțiva ani, Enel și-a extins activitatea în multe țări, inclusiv în Federația Rusă și România. Recent, au existat multe zvonuri că Enel este pe cale să părăsească piața românească, cu o retragere completă de pe piața rusă în viitorul apropiat. De asemenea, spre deosebire de legislația bine gândită și eficientă privind reglementarea jocurilor de noroc pe internet pe site-uri precum https://frank-pacanele.ro/jocuri-egt-gratis/ , legislația privind reglementarea pieței energiei aduce o mulțime de dureri de cap companiei italiene. Situația s-ar putea agrava în perioada premergătoare alegerilor din 2024.

Primul semnal de alarmă a sunat în august 2022, când Enel Energie și Enel Muntenia, furnizorii de energie electrică din România aparținând grupului italian Enel, au cerut 375 de milioane de euro companiei-mamă. Notabil, ambele companii au linii de credit cu băncile. Pe fondul scăderii rentabilității operaționale, Enel și-a redus investițiile cu mai mult de o treime. Cu peste 3 milioane de consumatori activi în portofoliu, Enel a suferit o pierdere de peste 110 milioane de euro în primul semestru.

Potrivit analiștilor, astfel de rezultate slabe pe piața românească sunt atribuite anunțului companiei privind o repoziționare iminentă pe piețele cheie. În plus, Enel intenționează să-și vândă activele în România și în alte țări în care compania suferă pierderi. Este de remarcat faptul că, suportând pierderi pe piața românească, Enel generează super-profituri în America Latină.

De asemenea, s-a aflat recent despre vânzarea de active E.ON și despre viitoarea reconfigurare a portofoliului MIRA. Sectorul energetic românesc este locul în care totul este vândut chiar acum. Iar veniturile sunt planificate să fie investite în dezvoltarea infrastructurii. Pe fondul știrilor despre posibila plecare a Enel și E.ON de pe piața românească, guvernul francez a naționalizat EDF, putând astfel controla prețurile aproape nestingherit. În cele din urmă, se știe acum că fondul de investiții Carlyle din spatele BSOG a început, de asemenea, o evaluare strategică a activelor din România. Se pare că ExxonMobil va fi urmat de o altă companie americană importantă care va părăsi România. În special, BSOG a dezvoltat proiectul de gaze offshore Midia Gas Development în ultimii 12 ani. Aparent, aflată la marginea Uniunii Europene și la granița cu o țară în care au loc operațiuni militare active, România riscă să iasă din vizorul giganților energetici pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce va avea un impact negativ asupra prețurilor la energie pentru consumatori și asupra economiei țării în ansamblu, spun experții.

Ultima oră

Comentariul meu