Candidații români își împărtășesc secretele și preocupările legate de interviu
foto: arhivă

Recent, BestJobs a realizat un sondaj în rândul românilor care sunt în prezent în căutarea unui loc de muncă și merg regulat la interviuri în speranța de a obține o poziție promițătoare. În sondaj, au fost intervievați aproximativ 1.400 de respondenți al căror anonimat a fost păstrat. Potrivit rezultatelor, aproximativ 40% dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă doresc un nou loc de muncă doar pentru a-și îmbunătăți situația financiară, iar aproximativ 15% sunt dispuși să recurgă la trucuri viclene și chiar să mintă în legătură cu ei înșiși și cu abilitățile lor profesionale pentru a obține un nou post.

Potrivit reprezentanților BestJobs, o platformă online care permite angajatorilor și solicitanților de locuri de muncă să se găsească reciproc, mulți candidați sunt prea dornici să facă o impresie bună despre ei înșiși, încălcând în același timp unele reguli și jucând incorect. Pentru a-și îmbunătăți șansele de a obține un loc de muncă, candidații pot ascunde unele detalii personale, precum și informații despre experiența lor de muncă anterioară și alte lucruri. Peste 50% dintre respondenți au recunoscut că nu au fost complet sinceri în timpul interviului, aproximativ 40% nu doresc ca potențialul lor viitor angajator să știe că sunt interesați doar de aspectul financiar. Aproximativ un sfert dintre candidați au considerat, de asemenea, că este corect să ascundă probleme personale despre care nu doreau ca angajatorul să știe. La realizarea interviurilor, angajatorii români se simt ca și cum ar juca jocul de noroc ca loto Italia deoarece probabilitatea de a nimeri jackpot-ul, adică de a găsi o persoană cu adevărat motivată, care nu este obsedată de bani, este foarte mică în prezent.

După cum arată practica, mulți solicitanți au dezvoltat o relație foarte neobișnuită și chiar bizară cu foștii lor șefi, care este adesea motivul concedierii. Prin urmare, aproximativ 20% dintre solicitanții de locuri de muncă nu vorbesc despre complexitatea interacțiunii cu șeful anterior, pentru a nu-și demonstra punctele slabe. Aproximativ 33% dintre respondenți au declarat că au preferat să spună exact cât era necesar pentru a obține o nouă poziție ascunzând anumite detalii care păreau irelevante sau nepotrivite în timpul interviului. Mai mult, 3 din 20 de respondenți erau dispuși să mintă despre ei înșiși sau să rețină unele informații dacă credeau că acest lucru le va garanta un nou loc de muncă. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că marea majoritate a solicitanților de locuri de muncă înțeleg că minciunile și informațiile ascunse vor fi dezvăluite în cele din urmă, ceea ce poate duce la pierderea locului de muncă.

Un alt obicei prost al mâncătorilor de cârnați este acela de a veni la un interviu de angajare nepregătit. Astfel, la momentul interviului, 4 din 10 candidați au recunoscut că nu știu bine în ce fel de companie doresc să lucreze și ce posturi vacante au. Peste 20% dintre solicitanții de locuri de muncă nu și-au reținut emoțiile atunci când au vorbit despre munca lor anterioară și și-au permis să-și critice foștii șefi, precum și unii dintre colegii lor. În plus, aproximativ 15% dintre respondenți au menționat lucruri extrem de personale pe care mulți le-ar considera inacceptabile să le discute în timpul unui interviu de angajare.

Pe lângă toate cele de mai sus, BestJobs a putut afla și despre temerile candidaților cu privire la interviurile de angajare. De exemplu, mai mult de o treime dintre respondenți au recunoscut că se tem de locurile de muncă în care nu se specifică un salariu, considerând că este un salt în necunoscut. Aproximativ 40% se tem că în timpul interviului se va dovedi că salariul oferit în reclamă a fost supraevaluat de angajator pentru a atrage atenția solicitanților de locuri de muncă. Mai mult de 20% dintre candidați cred că angajatorul va prețui lucrătorii care sunt dispuși să lucreze ore suplimentare, ne-valorificând astfel timpul personal. Aproximativ 10% dintre respondenți se tem, de asemenea, de posibile termene stricte la noul loc de muncă.

Cel mai rău lucru care se poate întâmpla, potrivit cu 28%, este să fii trist, obosit sau intoxicat la interviul de angajare. De asemenea, aproximativ 20% dintre respondenți se tem de situațiile în care un recrutor este prea strict sau chiar nepoliticos. În plus, aproximativ 15% dintre candidați se tem să întârzie la un interviu de angajare din cauza blocajelor de trafic sau pur și simplu a somnului excesiv.

Ultima oră