video: palatul de justiție, o „bijuterie” lăsată în paragină în centrul sibiului - niciun guvern nu a fost în stare să o reabiliteze în 20 de ani

Sibiul s-ar putea mândri cu o mulțime de clădiri impresionante. Din păcate însă, hățișurile birocratice, schimbările politice sau cine știe ce alte interese au făcut ca aceste opere de artă arhitectonice să se deterioreze de la un an la altul fără a fi „exploatate” la adevărata valoare. O astfel de clădire este și cea a Palatului de Justiție de pe bulevardul Victoriei. O clădire emblematică care a ajuns să arate deplorabil, fiind distrusă de nepăsare și lipsa de implicare. 

Clădirea Palatului de Justiție de pe bulevardul Victoriei din municipiul Sibiu este abandonată de ani de zile. Au exista multe tentative de a o readuce la lumină, au fost începute lucrări de reabilitare de mai multe ori și tot de atâtea au fost și oprite. Până acum, s-a reușit să fie date jos geamurile și tencuiala. Banii pentru reabilitarea acestei clădiri emblematice ar fi trebuit să vină de la Ministerul Justiției, însă niciodată nu s-au găsit fonduri suficiente. Au existat, în schimb, bani pentru a plăti chirii exorbitante în diverse spații în care au funcționat Tribunalul și Judecătoria până acum. 

Monument istoric ridicat în patru ani – De peste 20 e în paragină 

Palatul de Justiție a fost construit în doar patru ani, în prima decadă a anilor 1900. Pentru re-inaugurare, din cauza lipsei de interes a politicienilor pentru protejarea monumentelor istorice, va fi nevoie de încă vreo 20 de ani probabil, pe lângă cele două decenii ce au trecut de când au început lucrările de reabilitare. 

video: palatul de justiție, o „bijuterie” lăsată în paragină în centrul sibiului - niciun guvern nu a fost în stare să o reabiliteze în 20 de ani

Arhitectul Tudor Șt. Popa, președinte al Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), a realizat, prin primăvară, o „radiografie” a frumoasei clădiri care se degradează sub ochii sibienilor, cu binecuvântarea autorităților, relatând parcursul lucrărilor și unde s-a blocat reabilitarea. 

„Planurile pentru reabilitarea Palatului de Justiție au începută prin 2002, atunci când s-a realizat prima expertiză tehnică, urmată de un studiu de fezabilitate realizat în 2007 și alocarea a 16 milioane de lei în anul 2008. Lucrările au început în anul 2011 și trebuia să fie încheiate în cel mult trei ani. După începerea șantierului, s-au descoperit probleme mai mari la structura clădirii decât cele prevăzute în expertiza tehnică. Mai mult, clădirea a fost declarată monument și lucrările au fost sistate. În 2015, Guvernul a aprobat bugetul de 60 de milioane de lei pentru renovarea în noile condiții. Toate aceste lucrări ar fi fost susținute financiar de Banca Mondială, printr-un împrumut accesat de Ministerul Justiției, dar lipsa de interes al celor de la București a dus la pierderea sursei de finanțare, deoarece acordul cu Banca Mondială a avut termen limita martie 2017. De la începutul șantierului, au fost cheltuiți 30 de milioane de lei pentru a aduce clădirea în starea în care se află acum – adică doar fațade și acoperiș, restul interiorului fiind cu totul distrus”, a scris arhitectul pe blogul său.

video: palatul de justiție, o „bijuterie” lăsată în paragină în centrul sibiului - niciun guvern nu a fost în stare să o reabiliteze în 20 de ani

Pe unde s-a plimbat Tribunalul și ce sume exorbitante s-au dat pe chirii 

Din anul 2011, Tribunalul Sibiu și-a desfășurat activitatea în trei clădiri închiriate, care au fost amenajate de la zero. 

În perioada 2011-2014, Tribunalul s-a mutat în hala Redal de pe strada J.S. Bach, ce a fost compartimentată total pentru a se putea muta aici Tribunalul, deoarece din clădire erau doar pereții exteriori. Pentru chiria acestui spațiu au fost plătiți 3.184.644,26 lei. 

Între anii 2014-2019, Tribunalul s-a mutat din nou. De această dată, a funcționat pe Calea Dumbrăvii, la nr. 30, unde s-a renovat total clădirea. 

Apoi, din 2019, Tribunalul funcționează în fosta clădire de birouri Independența ce era părăsită deja de zeci de ani și a avut nevoie de o reabilitare totală, dotare și asigurarea securității. Chiria lunară în această clădire este de 321.750 lei, plus TVA. 

video: palatul de justiție, o „bijuterie” lăsată în paragină în centrul sibiului - niciun guvern nu a fost în stare să o reabiliteze în 20 de ani

Mai are vreo șansă Palatul de Justiție?

De când se vorbește despre reabilitarea Palatului de Justiție, s-au perindat pe la guvernare peste cincisprezece miniștri de la toate partidele politice și fiecare a promis terminarea lucrărilor, catalogând proiectul ca fiind un „obiectiv prioritar”. Tudorel Toader (PSD), în calitate de ministru al justiției, spunea în 2018 că lucrările vor fi finalizate în a doua parte a anului 2019. De atunci, nimic nu s-a mai întâmplat. 

Ultimii ce au adus în discuție reabilitarea Palatului Justiției au fost cei de la USR – în urma unui amendament depus de către Dan Barna la legea Bugetului, pentru anul 2020 au fost prevăzuți 27 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor. În 2021, tot Barna spunea că „avem sediul de fezabilitate actualizat” și că ar trebui ca „în lunile următoare să fie demarată licitația pentru lucrări”. 

video: palatul de justiție, o „bijuterie” lăsată în paragină în centrul sibiului - niciun guvern nu a fost în stare să o reabiliteze în 20 de ani

În ultima ședință de Consiliu Local din luna octombrie a acestui an s-a adus în discuție Tribunalul de pe Victoriei. Ioan Pleșciuc de la USR a cerut municipalității să ia măsuri pentru înlăturarea gardului aflat pe domeniul public. Din cauza acestuia, lăsat acolo încă de pe vremea când se reabilita clădirea, trotuarul a fost îngustat, iar pietonii sunt nevoiți să circule fie în șir indian, fie pe șosea, pe lângă mașini. 

Cu toate acestea, e noiembrie 2022 și nimic nu s-a mai întâmplat, clădirea Palatului de Justiție fiind într-o stare deplorabilă, abandonată și pe cale să ajungă o ruină. 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu