video „în loc de giratoriu pasc oi” - nemulțumiri printre locuitorii din cartierul belvedere - drumul de acces e dezastruos

Locuitorii ansamblului rezidențial Belvedere, aflat între Șoseaua Alba Iulia și Calea Șurii Mici, sunt nemulțumiți de starea în care se află drumurile și spațiile verzi. Cei care și-au achiziționat apartamente în zonă încă speră ca dezvoltatorul imobiliar sau Primăria Sibiu să facă ceva în privința străzii care duce la blocuri – Ogorului. Din cauză că aceasta nu este încă asfaltată, zilele ploioase sunt un coșmar pentru locuitorii din Belvedere. 

Pentru a înțelege de ce locatarii cartierelor rezidențiale de blocuri sunt nemulțumiți de drumul pe care îl fac zilnic să ajungă acasă, am mers cu mașină să vedem dacă strada este într-adevăr un calvar, așa cum o consideră cei care locuiesc în zonă. Prima parte din strada Ogorului este asfaltată, mai exact până la calea ferată după care începe drumul de pământ.

După trecerea liniilor de cale ferată trebuie să mergi cu mare grijă dacă vrei să nu ajungi cu mașina la service. Zilnic, mii de sibieni plătitori de taxe sunt nevoiți să meargă pe această drum. Strada nu mai pare să fie în Sibiu, ci mai degrabă arată a drum de țară, cu gropi, unde te rogi să nu plouă.

”Strada este plină de gropi și denivelări”

De mai bine de șapte ani, o tânără care locuiește în ansamblul rezidențial Belvedere așteaptă ca promisiunile pe care i le-a făcut dezvoltatorul când a cumpărat apartamentul să se îndeplinească. ”În momentul în care s-au vândut aici apartamentele au spus că o să avem asfalt, sens giratoriu și că o să treacă autobuzul, dar de șapte ani de zile trăim doar în minciuni”, spune tânăra. ”Strada este plină de gropi și denivelări. Unde trebuia să fie sensul giratoriu încă sunt oi la păscut, iar în perioadele cu intemperii oamenii sunt nevoiți să poarte pungi peste încălțăminte până la prima strada asfaltată. Este trist pentru anul în care ne aflăm – 2022 – și nedemn de <<Orașul bunului simț>>”, apreciază aceasta.

Femeia spune că a ajuns să îi fie rușine să mai invite prieteni în vizită pentru că drumul e atât de rău încât trebuie să mergi cu 20 de km la oră. Chiar și așa, aproape în fiecare săptămână unul dintre locuitori își sparge baia de ulei de la mașină din cauza drumului desfundat. „Avem un drum catastrofal, spații verzi neîngrijite și mizerie. Muncitorii de pe șantier aruncă doze de bere, la calea ferată nu a venit nimeni să curețe niciodată. Noi facem curat pe lângă blocuri, dar nu putem în tot cartierul”, adaugă aceasta.

video „în loc de giratoriu pasc oi” - nemulțumiri printre locuitorii din cartierul belvedere - drumul de acces e dezastruos

”Oamenii pleacă prin ploaie cu pungi pe încălțăminte”

„Ni s-a promis drum asfaltat, dar noi ne dorim ca măcar să fie îndreptat. Problema mare nu este că trecem cu mașinile prin gropi, ci faptul că oamenii pleacă prin ploaie cu pungi pe încălțăminte. E trist ce se întâmplă. Am propus la un moment dat să aducem piatră pe banii noștri”, spune și Ionuț Soare, Președintele Asociației de Proprietari din ansamblul Belvedere.

Majoritatea locatarilor împărtășesc aceeași părere referitoare la strada principală din ansamblul rezidențial Belvedere. Când au cumpărat apartamentele au crezut că drumul va fi asfaltat, însă de atunci au trecut ani buni și drumul este din ce în ce mai rău. „Strada Ogorului, de la  barieră în sus – de la B4 până la vile – este un dezastru și nu de acum, ci de trei ani de zile de când ne-am mutat aici. Atunci când am făcut contractul de vânzare-cumpărare ni s-a spus că drumul o să fie asfaltat sau măcar circulabil – deci fără gropi, fără nimic. De trei ani de zile ne confruntăm cu aceste probleme, zilnic îmi lovesc mașina. Trebuie tot timpul să mergem la echilibrat de roți, sunt vecini care și-au spart și baia de ulei. S-au făcut nenumărate sesizări, dar văd că nu s-a luat nici o măsură”, spune Adrian Cocoș, unul dintre locatari.

video „în loc de giratoriu pasc oi” - nemulțumiri printre locuitorii din cartierul belvedere - drumul de acces e dezastruos

Dezvoltatorii spun că au cedat drumul Primăriei

Am luat legătură cu dezvoltatorul ansamblului Belvedere pe care l-am întrebat când crede că ar mai fi până când strada Ogorului va fi asfaltată.„Nu sunt persoana in masura sa ofer răspunsul la aceasta intrebare, Str Ogorului- Prelungire si Str. Coralului sunt prevăzute in Planul Urbanistic General al Sibiului ca fiind străzi cu amprize generoase care fac legatura cu Calea Surii Mici. Cel mai probabil un răspuns avizat la aceasta intrebare îl puteți obține de la administratorul drumului public”, spune acesta.

Ca răspuns la întrebarea „Ce demersuri trebuie să faceți pentru ca drumul să fie modernizat?”, acesta a spus că: „Demersurile pe care atat noi cat si ceilalți dezvoltatori din zona le-am facut in vederea modernizării căilor de acces din aceasta zona sunt cele solicitate prin procedurile de autorizare ale construcțiilor impuse de către Primăria Sibiu, proceduri respectate de către noi, condiție obligatorie pentru a putea autoriza si intabula imobilele. Documentațiile de urbanism aprobate (PUG) si in vigoare, prevad ca lărgirea drumului public existent sa se faca prin reglementarea juridica a suprafetei de teren necesare largirii străzii de către toți investitorii riverani. Societatea noastra si-a respectat aceasta obligatie, urmand ca definitivarea strazii noi largite prevăzute in documentațiile de urbanism sa fie realizata cand vor fi îndeplinite toate condițiile pentru o astfel de lucrare. Din partea noastra, conditiile au fost indeplinite”.

Referitor la întrebarea „Pe ce bază le-ați spus oamenilor că strada Ogorului va fi făcută?” dezvoltatorul a răspuns: „Noi am explicat oamenilor ca, la momentul vanzarii apartamentelor am parcurs deja etapele obligatorii pentru autorizarea imobilelor, etape ce prevedeau reglementarea juridica a terenurilor si renuntarea in mod gratuit la dreptul de proprietate asupra parcelelor de teren ce făceau obiectul lărgirii căilor de acces publice conform Planului Urbanistic Zonal aprobat si a Planului Urbanistic General. Alte promisiuni nu au putut fi facute din partea noastra, decat cele legate de drumurile interioare din cadrul ansamblului unde căile de acces, parcarile, zonele verzi si zonele de recreere au fost executate de către noi si sunt pavate si amenajate corespunzător”, adaugă acesta.

La întrebarea „Când ați cedat efectiv terenul în vederea lărgirii căilor de acces și urmează să mai cedați?” acesta a răspuns:„Proiectul Belvedere Residence Sibiu este in curs de dezvoltare si a fost demarat in anul 2015, astfel că la fiecare etapa de autorizare am îndeplinit obligațiile privind reglementarea juridica a terenurilor si renuntarea in mod gratuit la dreptul de proprietate asupra parcelelor de teren ce făceau obiectul lărgirii căilor de acces publice. Pană în acest moment noi am Renunțat la Dreptul de Proprietate pentru aproximativ 4900 mp de teren, care va ajuta la modernizarea căilor de acces publice din zonă. O ultima etapă de dezvoltare din cadrul proiectului Belvedere Residence Sibiu 4, este in procedura de aprobare, una din etapele obligatorii pentru autorizarea lucrărilor va fi cu siguranta reglementarea juridica a terenurilor ce fac parte din ampriza drumurilor prevăzute in PUZ-ul aprobat pentru aceasta zona”. 

În aceeași zonă se află alte două ansambluri rezidențiale – Neppendorf și încă unul dezvoltat de o agenție imobiliară din Sibiu – ale căror locuitori sunt și ei afectați, într-o măsură mai mică sau mai mare, de problema drumului de acces neamenajat. Dezvoltatorul imobiliar al ansamblului Neppendorf, Emanuel Trihenea, ne-a declarat că a cedat o parte din teren pentru drum. ”Aș vrea să vă precizez faptul că terenul aferent căilor de acces a fost cedat Primăriei Sibiu înaintea autorizării proiectului”, ne-a spus acesta. Cel de-al treilea dezvoltator din zonă nu a vrut să comenteze nimic referitor la această situație.

A fost suficient să mergem o singură dată pe strada Ogorului ca să înțelegem frustrarea sibienilor care și-au cumpărat o locuință în zonă, cu gândul că la un moment dat vor avea o stradă asfaltată. Însă cei care au apucat să își achiziționeze o locuință în zona nu au o altă opțiune în afară de a spera că cineva ”își va aminti de ei„ și le va face drumul promis.

Ora de Sibiu a trimis Primăriei o solicitare de informații în legătură cu acest subiect. Vom reveni cu reacția Primăriei.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Cand ai cumparat un apartament ieftin fara acces, erai destept, restul erau prosti. Acum esti propietar, ai drepturi. Poate va fi ,mai bine cand o sa aveti langa voi si niste blocuri turn. Cat de curand. Atunci aceesul ca fii cea mai mica problema. Daca nu va place, de ce nu va mutati pe Calea Cisnadiei, etalon in urbanism?