Conceptul de școală „smart” începe să devină familiar în județul Sibiu. Locuitorii din Păuca se mândresc cu faptul că în comuna lor funcționează o asemenea școală, care face învățatul mai plăcut și mai interesant pentru cei aproximativ 100 de elevi din localitate.
Ieri dimineață (joi, 3 noiembrie), am vizitat școala ”smart” din Păuca. Drumul spre centrul comunei, unde se află școala, te duce pe străzi cu case obișnuite pentru un sat sibian. Față de ele, clădirea școlii – nouă, mare, cu o arhitectură deosebită și un aer impunător – pare desprinsă din altă poveste și acaparează toate privirile.
Lumina și căldura sunt reglate prin senzori
Odată ce intri în clădire, te afli într-un mediu plăcut, prietenos și confortabil. Pereții holurilor sunt tapetați cu desene făcute de copii, iar lângă pereți așteaptă cuminți cutii din carton pentru reciclare. Ușile sălilor de clasă au geamuri mici și rotunde, prin care poți vedea ce se întîmplă înăuntru fără să deranjezi orele. Când elevii ies în pauză, pe holuri se aude muzică.
Atunci când începi să urci pe scările școlii, lumina se aprinde automat singură, iar dacă te oprești și stai în loc, se stinge. În toată școala sunt montați senzori care reglează consumul de electricitate și energie termică. Toaletele sunt curate și bine îngrijite, iar chiuvetele funcționează tot pe bază de senzori – apa se oprește singură după ce te-ai spălat.
Tablele interactive îți fură privirea
În orice sală de clasă intri, îți atrag privirea ca un magnet tablele inteligente, interactive – pe care copiii pot citi cu ajutorul video proiectorului, pagini din manualele digitale. Dacă manualul digital nu conține lecția la zi, profesorii pot folosi aparate Elmo, cu ajutorul cărora pot proiecta pe tablă conținutul unui manual tipărit.
Fiecare sală are regulator de sunet, căldură și lumină. Elevii au pupitre individuale și scaune reglabile, intensitatea luminii este reglată la nivelul optim pentru învățare, iar fiecare clasă este dotată cu aparate de aer condiționat.
Profesorii folosesc jocuri pentru predare interactivă
Predarea în școala ”smart” de la Păuca este o experiență interactivă. Cadrele didactice, care au fost instruite în utilizarea tehnologiei ”smart” printr-un schimb de experiență cu Școala Gimnazială Ciugud – folosesc cu ușurință tablele interactive și manualele digitale, și le propun elevilor tot felul de jocuri – inclusiv atunci când au de făcut o recapitulare – ca să le stârnească interesul.
Manualele digitale, video proiectoarele, aplicațiile specifice pentru tablele inteligente și platformele de e-learning sunt instrumentele obișnuite de predare pentru profesorii școlii ”smart” din Păuca.
Copiii sunt fascinați de tehnologiile smart
În acest mediu, elevii sunt mult mai dornici să învețe, iar profesorii spun că aceștia au fost atât de curioși să afle cum funcționează aparatura ”smart”, încât au căutat acasă informații despre aceasta pe care să le prezinte colegilor a doua zi la școală. Copiii cu care am stat de vorbă ne-au spus că nu le-a fost greu să se adapteze, pentru că sunt ,,nativi digitali”.
„Îmi place școala smart, este foarte performantă. Ăsta este un avantaj și sunt mulți copii aici, avem multe săli, este foarte frumos. Cel mai mult îmi plac tablele inteligente”, ne-a spus Rareș. „De când am venit în clasa a cincea avem table inteligente. La baie totul este performant, avem aparat pentru uscat mâinile și chiuvetele sunt cu senzor”, zice Larisa, care adaugă că le este mult mai ușor să nu mai ude buretele și să șteargă creta.
”Pupitrul de comandă” se află la secretariat
Folosirea tehnologiei nu îi împiedică pe copii să fie creativi, să se distreze și să se implice în diferite activități extrașcolare, ale căror rezultate sunt expuse pe holuri. „Am făcut o activitate de Halloween. Școala noastră a vrut să ne și distrăm, așa că fiecare clasă a făcut câte un dovleac de Halloween sau un desen. Doi copii au adus doi baloți ca să-i decorăm, alții au adus frunze și ghirlande. Proiectul a fost coordonat de profesoara noastră de matematică. Avem multe activități extrașcolare – am avut și anul trecut, iar anul acesta suntem înscriși la fel și fel de concursuri”, ne-a spus mândră Nicoleta.
”Clopoțelul” de la școala smart din Păuca este o alarmă setată de la secretariat. Aparatura de acolo ajută și la difuzarea muzicii și la transmiterea altor informații elevilor. Dacă trebuie făcut un anunț important, secretara școlii folosește pentru asta un microfon. Tot la secretariat există o tabletă cu ajutorul căreia se poate controla aparatura din școală.
Locuitorii din Păuca se mândresc cu școala lor
Locuitorii din Păuca sunt foarte încântați de școala ”smart” pe care o consideră o foarte bună investiție pentru viitorul copiilor. „Sincer să vă spun, școala acum mi se pare super și ar trebui să fie îngrijită de copii, să o prindă și următoarele generații, pentru că merită. Îi mulțumim domnului primar, pentru că a avut mult de lucru până a reușit să facă școala să arate așa. Sunt încântată de școală”, ne-a spus Viorica Micu. „E foarte bine că s-a modernizat școala. Copiii au fost foarte încântați, și de aici ies copii foarte buni”, a adăugat aceasta.
„Școala noastră <<smart>> este o școală în care consumul de electricitate și căldură este monitorizat și controlat prin tehnologii moderne, iar copiii beneficiază de mijloace educaționale inteligente – manuale digitale, table interactive, bibliotecă virtuală și catalog electronic”, spune Directorul Școlii Gimnaziale din Păuca, Dragomir Dancu. Iar profesorul de Limba Română, Ion Murășan, ne spune că tehnologia de la Păuca nu se găsește în școli sau licee din municipiul Sibiu. „Mulți dintre elevii noștri au fost dezamagiți când au ajuns la Sibiu și au văzut că nu găsesc acolo ce au la îndemână în Păuca”, spune el.