video: noul computer tomograf de la urgențe nu poate fi folosit încă - „așteptăm avizul cncan. poate dura și 6 luni”

Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost modernizată printr-o investiție de 2,2 milioane de euro. Spațiul a fost reabilitat și extins, a fost amenajată o sală de așteptare, iar secția a fost dotată cu o serie de echipamente și aparate medicale noi, printre care și un Computer Tomograf. Acesta din urmă nu va putea fi folosit deocamdată, deoarece este nevoie ca spitalul să primească avizul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). În lipsa avizului, pacienții care vor avea nevoie de investigații la CT vor fi transportați în continuare către secția Radiologie din clădirea Maternității. 

Noul Computer Tomograf de la UPU Sibiu, prezentat odată cu inaugurarea noii structuri a secției, nu poate fi folosit încă din cauza lipsei avizului CNCAN. Până la punerea în funcțiune a CT-ului de la Urgențe, care a fost livrat de trei luni și care este perfect funcțional, ar putea dura chiar și șase luni. 

„La momentul acesta, CT-ul este funcțional. Tot ce înseamnă acreditarea – este o agenție națională de reglementare a radiațiilor – durează undeva la 3 luni până la 6 luni. Noi la momentul acesta am finalizat lucrarea, ei trebuie să vină să verifice, să facă probe. Estimăm între 3 și 6 luni din momentul acesta. Aparatul a venit de 3-4 luni de zile, este montat”, a spus Constantin Roșca, medicul șef UPU Sibiu. 

video: noul computer tomograf de la urgențe nu poate fi folosit încă - „așteptăm avizul cncan. poate dura și 6 luni”

VEZI AICI CUM ARATĂ UNITATEA DE PRIMIRI URGENȚE DUPĂ MODERNIZARE

Președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a precizat că nimeni nu poate spune când anume va fi operațional CT-ul. „Aceste răspunsuri nu țin de noi. Acest CT există, este funcțional și va putea fi operațional la momentul la care vom avea acel aviz al CNCAN. Acela nu depinde de noi, depinde de disponibilitatea celor de la CNCAN să vină, să îl vadă. Important este că există și va fi operațional cât de curând. Este vorba despre o perioadă pe care nu o poate preciza nimeni”. 

Odată cu punerea în funcțiune a computerului tomograf, pacienții nu vor mai fi transportați în căruciorul cu rotile sau cu targa la CT-ul de la Secția Radiologie, aflată în clădirea Maternității, aspect care prelungește timpul pentru efectuarea acestei investigații, stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Sibiu. 

Ultima oră

Comentariul meu