Sibiul are din ce în ce mai puține cazuri noi de coronavirus. Medicul Constantin Roșca, șeful Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean, locul unde ajung majoritatea bolnavilor de COVID-19, spune că pandemia nu s-a terminat, însă „suntem foarte aproape de final”. În prezent, boala se manifestă precum o simplă viroză.
În județul Sibiu, cazurile de coronavirus s-au rărit, semn că pandemia se apropie de final. Acest lucru l-a punctat și medicul Constantin Roșca, șeful UPU Sibiu din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu. Oamenii care ajung la spital nu au simptome grave și trec cu bine peste boală.
„În ultima vreme au fost foarte puține cazuri de coronavirus, sper să ajungem la zero în perioada următoare. Manifestările au fost la nivelul unor viroze simple. Din punct de vedere epidemiologic nu putem spune că s-a terminat, dar oricum suntem foarte aproape de final. Sper să nu ne prindă vara cu acel container pentru Covid. Cazurile sunt puține, sporadice, iar intensitatea nu mai e mare”, a spus Constantin Roșca, șeful UPU Sibiu, în cadrul unei conferință de presă organizată miercuri odată cu inaugurarea noii structuri a Urgenței.
În 20 octombrie, de exemplu, ultima zi în care Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a transmis datele privind cazurile noi, se înregistrau 16 infectări și niciun deces. Numărul testărilor ajungea la 480. Pe atunci, 21 de persoane erau internate în spitalele din județ, 10 dintre ele la Județean.
Aparținătorii pot vizita pacienții în anumite condiții
În continuare, persoanele care ajung la UPU trebuie să fie supuse triajului, astfel încât zona roșie – containerele modulare – este separată de restul secțiilor.
În ceea ce privește aparținătorii care vor să viziteze pacienții, ei o pot face în condiții mai „relaxate” față de vârful pandemiei. Pentru a intra în salon, în timpul programului de vizită, aceștia trebuie să fie testați. „Noi nu lăsăm niciun aparținător sau persoană netestată să treacă de ușa UPU, riscul este să fim pozitivi asimptomatici. Oricare dintre noi poate fi purtător al virusului, intrând în zona de lucru la un pacient cu o stare deteriorată, la un pacient cu potențial de agravare, în momentul în care l-am infectat, pacientul ăla suferă și atunci, din punctul meu de vedere, ar fi normal ca restricționarea încă să existe până avem certitudinea că nu mai avem probleme cu această boală. Faptul că avem doar trei cazuri pe zi nu înseamnă că am scăpat, trebuie să fim precauți”, a mai spus medicul Roșca.
Managerul SCJU Sibiu, Daniel Chelcea, susține că s-au mai relaxat condițiile de vizită, însă spitalul nu poate fi transformat într-o zonă publică. „Trebuie să înțelegem că un spital nu este o zonă publică. Nicăieri nu se intră într-un spital ca în Piața Mare. Prezența aparținătorilor și faptul că am relaxat condițiile în care pot vizita pacienții este o chestie normală și am făcut-o. Accesul la pacienți este mult mai facil decât acum 6 luni. Pe măsură ce va scădea presiunea pandemiei, evident că lucrurile se vor relaxa în continuare”, a spus Chelcea.