România, singurul stat din Europa cu cele mai puține femei în Guvern
Foto gov.ro
România este singurul stat din Europa cu cele mai puține femei în Guvern. Liderii politici ai României au ajuns la un acord: avem nevoie de mai multe femei pe scena politică.
Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și președintele Senatului Alina Gorghiu au subliniat importanța egalității de șanse, în Parlament. România se află pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul femeilor care ocupă funcții publice, relatează euronews.ro.

La Conferința despre egalitate de șanse organizată de Senat a participat și președintele Molodovei, Maia Sandu. În parlamentul de la Chișinău sunt 40% femei, în Parlamentul de la București sunt 18% femei.

„Am convingerea că încurajarea unei contribuții cât mai semnificative a femeilor în viața publică generează modernitate și prosperitate”, a declarat Klaus Iohannis.

Prea puține femei în Parlamentul României

România se numără printre statele Uniunii Europene cu cea mai scăzută pondere de femei în Parlament și Guvern. În Parlamentul din România avem 466 de senatori și deputați, dar numai 88 sunt femei. Ceea ce reprezintă sub 19%. În Guvern avem două femei: ministrul Familiei Gabriela Firea și ministrul Educației Ligia Deca. În legislativele din Uniunea Europeană, ponderea femeilor este de 39,5%.

Secretarul de stat Luminița Popescu speră că va exista cât mai curând un echilibru între femei și bărbați ca reprezentare în funcțiile publice.

„Cred că nu este momentul să ne mai întrebăm de ce este nevoie de femei în politică. Atât timp cât societatea românească este reprezentată mai mult de jumătate de femei, femeile au dreptul de reprezentante care să le reprezinte nevoile specifice”, a declarat aceasta.

Ambasadorul Croației la București consideră că și posturile ocupate de femei reprezintă un barometru important.

„Ar trebui să ne uităm și la ce poziții ocupă femeile în lumea politică, nu doar la numărul lor. Există situații în care femeile primească doar posturi în poziții de jos”, a menționat Marija Kapitanovic.

Senatul a adoptat în luna mai o lege prin care se impune o cotă minimă de 33% pentru femei, pe listele electorale. Proiectul se află acum la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică